Wat wordt de eerste smartphone met de krachtige Snapdragon 888 Plus

Nieuwe ontwikkelingen in de Qualcomm-chipreeks: De Snapdragon 888 gaat met pensioen, daarvoor in de plaats komt de nog krachtigere Snapdragon 888 Plus

De populairste chip voor top-of-the-range smartphones krijgt een update voor de tweede helft van het jaar, en verandert lichtjes van naam: van Snapdragon 888 naar Snapdragon 888 Plus is een korte stap, maar in sommige gebruiksscenario’s zal het verschil misschien niet zo subtiel zijn.

Het vernieuwde ontwerp van wereldleider Qualcomm zal binnenkort te zien zijn op de high-end Android-smartphones die in het laatste deel van 2022 zullen arriveren, ondersteund door een chip die krachtiger ingaat op de weinige, zo niet enige, compromissen die de krachtige Amerikaanse chip die smartphones van Samsung, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Asus en bedrijf heeft uitgerust, mogelijk heeft gehad. De aankondiging kwam in het kader van het Mobile World Congress 2021 dat in Barcelona wordt gehouden, waar Qualcomm het nieuws bracht door de belangrijkste aandachtspunten van de Snapdragon 888 Plus-architectuur te schetsen. En er gaan ook geruchten over wat de eerste top-of-the-line smartphone zal zijn en

De verbeteringen van de Snapdragon 888 Plus

De verbeteringen die Qualcomm heeft aangebracht aan de Snapdragon 888 Plus zijn niet substantieel, maar hebben betrekking op tal van aspecten, waarvan sommige fundamenteel zijn voor deze periode. De AI Engine van de Snapdragon 888 Plus, Qualcomm’s “motor” voor kunstmatige intelligentie, gaat van 26 AI TOPS op de huidige chip naar 32 AI TOPS op de Snapdragon 888 Plus, een stijging van 23 procent die niet onopgemerkt voorbij kan gaan. Dit is een toename van 23 procent die niet kan worden verklaard door de toename van de CPU klokfrequentie alleen, van de 2,84 GHz bereikt door de Cortex-X1-gebaseerde Kryo 680 Prime kern tot de 2,995 GHz van de Snapdragon 888 Plus kern, die Qualcomm naar boven heeft afgerond tot 3 GHz om marketingredenen.

De toename in AI-verwerking, die het resultaat is van de gecombineerde prestaties van de CPU, GPU, DSP en Hexagon NPU (ook Hexagon 780), is moeilijk te verklaren door de toename van de CPU-klokfrequentie alleen, dus het is waarschijnlijk dat Qualcomm iets voor zichzelf heeft gehouden bij het verklaren van de nieuwe functies van de Snapdragon 888 Plus, niet in het minst gezien het feit dat de Adreno 680 GPU op de nieuwe Amerikaanse chip dezelfde klokfrequentie (840MHz) heeft als zijn opvolger.

In gaming zou er dus geen verschil mogen zijn met wat we hebben gezien van de huidige chip aan de top van het assortiment, een teken dat het bedrijf destijds al het maximale uit de GPU heeft gehaald. De rest van de specificaties van de Snapdragon 888 Plus blijven volgens de verklaring van Qualcomm tijdens MWC 2021 identiek aan de huidige high-end chip.

Snapdragon 888 Plus binnenkort op Honor Magic 3

Hoe dan ook, we zouden de nieuwe Snapdragon 888 Plus binnenkort in actie moeten zien. Honor heeft zich gehaast om zijn gebruik aan te kondigen, vers van zijn pas ontdekte mogelijkheid om met de Amerikaanse leider te praten nadat het Amerikaanse verbod op Huawei het ergste had doen vrezen.

Honor heeft zich bevrijd van de beperkingen door van eigenaar te veranderen, en is nu klaar om zichzelf opnieuw te lanceren door de Snapdragon 888 Plus in de Honor Magic 3 te stoppen: “De revolutionaire vooruitgang die we zien in het nieuwe Snapdragon 888 Plus mobiele platform maakt het perfect voor Honor’s aankomende vlaggenschip uit de Magic3-serie,” aldus een leidinggevende bij het Chinese bedrijf.