IBM koopt Q1 Labs

IBM versterkt zijn beveiligingsdivisie met de aankoop van een specialist in het monitoren van netwerkactiviteiten. Verwacht wordt dat Q1 Labs voor het eind van het jaar wordt ingelijfd.

IBM heeft Q1 Labs, een niet-beursgenoteerde beveiligingsleverancier, overgenomen. Verwacht wordt dat de aankoop in het vierde kwartaal juridisch zal zijn afgerond. Tot die tijd moeten bijvoorbeeld de antitrustautoriteiten nog hun goedkeuring geven. Over de aankoopprijs is niets bekendgemaakt.

Q1 Labs produceert onder meer een beveiligingsoplossing voor het realtime monitoren van acties in een bedrijfsnetwerk. Als dergelijke acties in strijd zijn met de veiligheidsrichtlijnen, kan snel worden gereageerd. Deze aanpak valt onder het trefwoord “netwerkbeveiligingsinformatie”. Het belangrijkste product van Q1 Labs op dit gebied heet “QRadar”.

Binnen het IBM-concern zullen de technologie en knowhow worden ondergebracht in een onlangs opgerichte divisie voor beveiliging.

Een interessante overnamekandidaat zou Q1 Labs ook kunnen zijn geweest vanwege zijn klantenbestand. Ongeveer 1800 bedrijven en overheidsinstanties behoren tot de bestaande klanten.

Q1 Labs werd tien jaar geleden opgericht en was tot de overname in handen van een aantal financiƫle investeerders.