Amazon koopt MGM: een eeuw cinema komt naar Prime Video

Amazon groeit weer met de aankoop van MGM, de Amerikaanse filmmaatschappij die in 2024 werd geboren en eigenaar is van de rechten op grote saga’s als Rocky en 007.

Amazon heeft Metro-Goldwyn-Mayer overgenomen voor 8,45 miljard dollar (MGM), een historische filmproductiemaatschappij die de catalogus van Prime Video een rijke collectie films zal brengen om toe te voegen aan de lange lijst van namen die de bibliotheek van het streaming videoplatform vormen. Met een steeds groter aanbod mikt de dienst van de e-commercegigant op grote getallen.

Amazons amusementsdivisie is van meet af aan een relatief klein onderdeel geweest in vergelijking met de omvang van het bedrijf als geheel. Desondanks geeft het bedrijf elk jaar miljarden uit aan het beheer van de rechten op de inhoud die op het platform wordt gehost. Hieraan moet worden toegevoegd dat een deel van de abonnees gratis gebruik kan maken van het Amazon Prime-pakket, zonder een specifiek abonnement om te kijken. Toch keken vorig jaar alleen al meer dan 175 miljoen gebruikers naar films, series en shows van Prime Video, op een totaal van 200 miljoen abonnees. Voor Mike Hopkins, senior vice president van Prime Video en Amazon Studios, zou de deal een kans kunnen zijn om te benutten: “Het is erg spannend en biedt zoveel mogelijkheden voor storytelling van hoge kwaliteit.”

Amazon en MGM, de deal

Eigendom van een groep bedrijven waaronder Anchorage Capital Group, Highland Capital Management en Solus Alternative Asset Management, was MGM al sinds december 2020 potentieel in de markt. De eerste informatie over een mogelijke aankoop door Amazon begon reeds half mei in het milieu te circuleren. Volgens Variety leidde Hopkins de onderhandelingen, die volgens de Wall Street Journal op 24 mei bijna afgerond leken te zijn.

Amazon en MGM, hoe de bibliotheek verandert

Met de komst van MGM-titels zal Amazon Prime Video in totaal zo’n 4.000 films kunnen aanraken, waar nog eens 17.000 uur aan tv-content aan toegevoegd moet worden. Het wordt voor het platform dan ook gemakkelijker om zich een plaats te veroveren naast de bekendste namen in de sector, namelijk Netflix en Disney Plus, met hun zeer uitgebreide en boeiende bibliotheken voor alle soorten kijkers.

MGM van zijn kant krijgt twee grote filmsaga’s in zijn bruidsschat, namelijk Rocky en James Bond, om nog maar te zwijgen van enkele van de interessantste producties in de vorm van tv-series, zoals Vikings en The Handmaid’s Tale. Naast deze successen zijn er ook veel tv-shows, vooral The Voice, waarvan het format zich over de hele wereld heeft verspreid en waardevolle resultaten heeft geboekt in termen van kijkers tijdens de talrijke sessies.

Amazon en andere bedrijven mikken hoog in entertainment

Amazon is niet de enige die zich de laatste tijd heeft toegelegd op de overname van productiebedrijven om zijn aanbod uit te breiden. Onlangs hebben Warner Media en Discovery hun krachten gebundeld om Disney’s meest geduchte rivaal te creëren. Beide hebben hun eigen streamingdiensten, respectievelijk HBO Max en Discovery Plus.

Probeer gratis om al het nieuws in juni op Prime te zien

Italiaonline presenteert producten en diensten die online bij Amazon en/of andere e-commercesites kunnen worden gekocht. In geval van aankoop via een van de links op de pagina, kan Italiaonline een commissie ontvangen van Amazon of van de andere genoemde e-commerce bedrijven. Prijzen en beschikbaarheid van producten worden niet in real time bijgewerkt en kunnen in de loop van de tijd veranderen: het is daarom altijd noodzakelijk om de beschikbaarheid en prijs op Amazon en/of andere genoemde e-commerce sites te controleren.

.