Pools softwareconcern verwerft meerderheidsaandeel in SoftM

Het Poolse Comarch-concern verwerft een krappe meerderheid van 50,15 procent van de aandelen in SoftM Software und Beratung AG, gevestigd in München. Voor het kanaal verandert er daardoor niets, maar het bedrijf zal wel profiteren van Comarch’s verkoopkanalen in Oost-Europa.

Het Poolse softwarebedrijf Comarch S.A. neemt een meerderheidsbelang in SoftM-aandelen via zijn volledige dochteronderneming Comarch Software AG, die in Dresden is gevestigd. Het softwareconcern koopt 1,75 miljoen aandelen van bestaande particuliere aandeelhouders ter waarde van iets meer dan zes miljoen euro. In het kader van de overname heeft Comarch ingetekend op een kapitaalverhoging in contanten, die de directie van SoftM AG zal gebruiken om het aandelenkapitaal van SoftM AG te verhogen. Het gaat om 1,5 miljoen aandelen voor een bedrag van 5,175 miljoen euro. De totale kosten van de aandelenaankoop bedragen meer dan 11,2 miljoen euro, die uit de eigen financiële middelen van de onderneming zullen komen. Comarch is verplicht een verplicht bod uit te brengen op de resterende SoftM-aandelen, zodat de gehele transactie meer dan 22 miljoen euro zou kunnen kosten. In ieder geval bezit Comarch dus de meerderheid van de aandelen.

Distributiekanalen

In gesprek met IT-BUSINESS zei een woordvoerder van SoftM dat er geen directe veranderingen voor het kanaal zouden zijn als gevolg van de deal. Voor de verkoopkanalen in Duitsland geldt derhalve business-as-usual. SoftM zou nu echter kunnen profiteren van het dichte distributienetwerk van de Polen in Oost-Europa.