Office 2019 automatisch installeren en configureren

Om de afzonderlijke Office 2019-programma’s op computers in het netwerk te distribueren, biedt Microsoft verschillende tools aan. Hierdoor kunnen de 32-bit en 64-bit versies grotendeels geautomatiseerd op het netwerk worden uitgerold en geconfigureerd.

Om Office 2019 te kunnen installeren, moet Windows 10 op de doelcomputer zijn geïnstalleerd; Windows 7 en Windows 8 (of 8.1) worden niet ondersteund. En Microsoft zal slechts zeven jaar ondersteuning bieden vanaf Office 2019. Deze bestaat uit vijf jaar normale ondersteuning en twee jaar verlengde ondersteuning. Officieel wordt Office 2019 ondersteund tot 14 oktober 2025.

Net als Office 2016 zal Office 2019 ook in de volgende edities worden aangeboden:

  • Home & Business (Word, Excel, PowerPoint, Outlook und OneNote für Windows 10)
  • Standard (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher und OneNote für Windows 10)
  • Professional (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access und OneNote für Windows 10)
  • Professional Plus (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access und Skype for Business und OneNote für Windows 10)

Eine Tool für die Installation von Office 2019 im Netzwerk ist der Click-to-Run-Installer. Dabei wird die eigentliche Installation mit einem Doppelklick gestartet. Danach werden automatisch alle Programme in einem vorgegebenen Pfad installiert.

Das Verhalten entspricht der Installation, die Office-365-Abonennenten bereits von Office 365 her kennen. De installatie kan worden beïnvloed via een op XML gebaseerd configuratiebestand dat wordt meegeleverd met de Office Deployment Tool.

Office Deployment Tool

De gratis Office 2019 Deployment Tool kan ook worden gebruikt om Office 2019 automatisch te implementeren (zie afbeelding 1). Hier wordt een XML-bestand gebruikt om te bepalen welke programma’s uit het installatiepakket moeten worden geïnstalleerd. Andere instellingen, zoals de activering of de overdracht van het serienummer, kunnen hier ook worden opgegeven. Via het installatieprogramma is het ook mogelijk om de nodige installatiebestanden van Microsoft te downloaden en automatisch te installeren. Hiervoor worden de volgende opdrachten van de Deployment Tool gebruikt:

setup.exe /download configuration.xml

Na de download wordt Office 2019 geïnstalleerd zoals vermeld in het configuratiebestand:

setup /configure configuration.xml

Een voorbeeldconfiguratie ziet er als volgt uit:

De algemene, automatische implementatie van Office 2019 gebeurt dus grotendeels via de Office Deployment Tool en de aanpassing van het XML-bestand. Microsoft beschrijft het proces op de pagina “Office 2019 implementeren (voor IT-professionals)”.

Microsoft biedt ook sjablonen voor groepsbeleid op de pagina “Administratieve sjabloonbestanden (ADMX/ADML) en Office Customization Tool voor Office 365 ProPlus, Office 2019 en Office 2016” die kunnen worden gebruikt om Office 2019 aan te passen aan de behoeften van de organisatie (zie figuur 2).

Als Office 2019 eenmaal is geïnstalleerd, verschijnen de afzonderlijke programma’s direct in het menu Start. Er is geen submap voor de afzonderlijke programma’s.

Office 2019 up-to-date houden

Als Office 2019 eenmaal is geïnstalleerd, speelt het bijwerken van de afzonderlijke producten een belangrijke rol. Handmatig kan worden gecontroleerd of ze zijn bijgewerkt via het tabblad “Bestand” onder “Account” (zie figuur 3). Hier kunnen gebruikers ook handmatig naar updates zoeken (zie afbeelding 4) en deze downloaden en installeren.

Tijdens het zoeken naar en installeren van updates kunnen gebruikers met Office 2019 blijven werken, maar bestaat het risico dat gegevens verloren gaan als bijvoorbeeld een Office-programma opnieuw wordt opgestart als gevolg van de update. In de meeste gevallen worden echter informatievensters weergegeven voordat de update begint (zie figuur 5). De succesvolle installatie van de updates wordt ook weergegeven (zie afbeelding 6).

De automatische configuratie van de updates kan worden geregeld via groepsbeleid (zie afbeelding 2). Microsoft beschrijft de procedure hiervoor op de pagina “Office 2019 bijwerken (voor IT-experts)”.

Om de installatiebestanden up-to-date te houden, waarmee Office 2019 bijvoorbeeld via de Office Deployment Tool op computers wordt geïnstalleerd, kunnen de betreffende actuele installatiebestanden worden gedownload met “setup.exe /download myConfig.xml”.

Conclusie

Administrators die Office 2019 in het bedrijf inzetten, hebben eerst de Office 2019 Deployment Tool en een aangepast XML-bestand voor de installatie nodig. Op basis van dit bestand kunnen de huidige installatiebestanden worden gedownload. Om Office 2019 up-to-date te houden, is het handig om de sjablonen voor groepsbeleid te downloaden, en vooral om de installatie van de automatische updates te regelen. Dit zorgt ervoor dat Office 2019 niet alleen wordt geïnstalleerd zoals vereist, maar ook up-to-date wordt gehouden.