In de IT is een update het bijwerken van programma’s, besturingssystemen, firewalls of antivirusbescherming. Updates van databases of websites en wijzigingen van een algoritme in zoekmachines worden ook updates genoemd.
Een update wordt gebruikt om algemene bugs en fouten in de vorige versie te verhelpen; vaak wordt hij ook gebruikt om de snelheid van bepaalde processen te optimaliseren. Updates hebben een bijzondere betekenis wanneer een leemte in de beveiliging van een programma bekend wordt (beveiligingsupdates). In dergelijke gevallen reageren de fabrikanten onmiddellijk op de dreiging en dichten zij deze leemten. De laatste jaren is vooral Adobe’s Flash Player vaak getroffen, en daarom wordt er met grote regelmaat een Adobe Flash Update uitgebracht.
Een update, die meestal gratis is, wordt meestal gemarkeerd met een wijziging van het versienummer in de cijfers achter de komma.
Testen van updates
Voordat een update op de markt wordt gebracht, moet deze uitgebreid worden getest op bruikbaarheid, systeemverbetering en de foutloosheid van nieuwe functies. Daartoe stellen softwarebedrijven een zogenaamde beta-versie ter beschikking van een geselecteerde groep gebruikers, zodat deze kunnen uitproberen of de communicatie tussen de software, hardware en randapparatuur soepel verloopt. Pas als de tests succesvol zijn en eventuele bugs zijn verholpen, worden updates vrijgegeven voor alle eindgebruikers en op de markt gebracht, omdat grove fouten snel tot imagoverlies voor de fabrikant kunnen leiden.
Het belang van updates
Bijzonder belangrijk voor gebruikers zijn updates van besturingssystemen, browsers – zoals een Mozilla Firefox-update – of belangrijke tools zoals Java (Java Update), een runtime-omgeving zonder welke zeer veel applicaties en websites niet zouden werken. Gebruikers moeten updates in deze categorieën altijd onverwijld op hun computers installeren.
Met name updates van een besturingssysteem zijn belangrijk, vooral als er gaten in de beveiliging ontstaan die het hackers gemakkelijker maken om toegang te krijgen. Dergelijke updates worden vaak aan gebruikers geleverd als patches, hotfixes of service packs.
Applicaties zoals Office of grafische programma’s zijn minder gevoelig voor beveiligingsproblemen. Daarom hoeft niet elke nieuwe versie onmiddellijk te worden geïnstalleerd. Gebruikers die niet noodzakelijkerwijs elke functie-uitbreiding willen gebruiken, kunnen soms jaren met een versie werken zonder grote problemen met de toepassing te ondervinden.
Verschil tussen update en upgrade
De term moet niet worden verward met upgrade. Dit laatste wordt geassocieerd met belangrijke nieuwe functies en fundamentele wijzigingen of verbeteringen, hetgeen gewoonlijk ook tot uiting komt in een nieuw versienummer. De overgang van Windows 7 naar Windows 8 is bijvoorbeeld een upgrade, de overgang van Windows 8 naar Windows 8.1 is een update.