Printerproblemen met Windows 10 update: hoe ze te verhelpen

De nieuwste Windows 10 update veroorzaakt ernstige printerproblemen, hier is wat u kunt doen om ze te verhelpen en weer te kunnen printen zonder het systeem te laten crashen.

Vorige dinsdag was de tweede dinsdag in maart en zoals gebruikelijk kwam Microsoft’s Windows 10 “Patch Tuesday” met de nieuwste beveiligingsupdates.

De twee problematische updates zijn KB5000802 en KB5000808, terwijl de printers die Windows laten crashen die van Kyocera, Ricoh en Dymo zijn, en de op het scherm getoonde foutcode (blauw) is: “APC_INDEX_MISMATCH for win32kfull.sys”. Microsoft heeft nog niet de gebruikelijke update uitgebracht om het door de eerste update veroorzaakte probleem te verhelpen. Het zal enige tijd duren en misschien zelfs moeten wachten tot de volgende Patch Tuesday, d.w.z. 13 april. Wie echter niet kan wachten, kan proberen deze tips op te volgen.

Hoe printerproblemen op te lossen

De eerste poging is om het printerstuurprogramma te verwijderen en het onmiddellijk daarna opnieuw te installeren. Om dit te doen, zoek in het zoekvak naar “Printers en Scanners” en open het, zoek dan naar de printer en klik op “Verwijderen”. Vervolgens kunt u de printersoftware, die ook de stuurprogramma’s bevat, opnieuw installeren.

Als dat niet genoeg is en u niet zonder de printer kunt, dan is het minste kwaad de problematische update te verwijderen. Open Windows Update en selecteer “Updategeschiedenis weergeven”.

Er verschijnt een lange lijst met updates, met de updatecode tussen haakjes. Zoek naar KB5000802 of KB5000808 (afhankelijk van welke versie van Windows 10 je hebt geïnstalleerd) zodat je weet wat je moet verwijderen. Vervolgens moet u de terminal openen, zoeken naar “prompt” en klikken op het eerste item dat verschijnt.

Op dit punt moeten we het commando wusa /uninstall /kb:5000802 of wusa /uninstall /kb:5000808 typen, afhankelijk van welk updatepakket op onze PC is geïnstalleerd. Na het herstarten zou alles weer normaal moeten zijn, maar totdat Microsoft deze fout heeft hersteld, is het een goed idee om automatische updates tijdelijk uit te schakelen.