Hoe ontdek je wie je WhatsApp-profiel bespioneert

WhatsApp kan, net als veel andere sociale platforms, door sommige gebruikers worden gebruikt om anderen te bespioneren. Hier is hoe je de nieuwsgierige contacten kunt herkennen

WhatsApp is ’s werelds meest gebruikte instant messaging platform. De dienst evolueert voortdurend om de gebruikers een steeds betere dienstverlening te bieden. Je kunt er niet alleen berichten mee versturen, maar ook video’s, foto’s, audio-inhoud, documenten en sinds kort ook de beroemde stories, die het succes zijn van veel sociale netwerken, zoals Facebook, Snapchat of Instagram.

Sommigen gebruiken WhatsApp echter ook om andere gebruikers te bespioneren, door voortdurend de laatste logins, accountinformatie en profielfoto’s te controleren. Is het mogelijk om uit te vinden wie dit doet? Het is belangrijk op te merken dat WhatsApp je om privacyredenen niet laat zien wie je foto’s of andere profielgegevens bekijkt.
Het enige wat je kunt doen is noteren welke gebruikers voortdurend de foto’s en video’s in je WhatsApp-status bekijken. Het enige wat je kunt doen is een notitie maken van de gebruikers die voortdurend de foto’s en video’s bekijken die je in je WhatsApp-status plaatst. Wees dus op je hoede voor degenen die alternatieve manieren beloven om nieuwsgierige gebruikers uit te schakelen, aangezien ze mogelijk oplichting of malware verbergen.

Hoe kom je erachter wie je bespioneert op WhatsApp als je Android hebt

Om erachter te komen wie je bespioneert op WhatsApp moet je je aanmelden bij de applicatie, klikken op “Status” en vervolgens op “Mijn status”. Klik dan op het oogsymbool om verder te gaan. Dit toont u de lijst van gebruikers die uw status hebben bekeken. Om een realistisch overzicht te krijgen, is het een goed idee om een paar dagen achter elkaar verschillende foto’s te publiceren om te zien of er gebruikers zijn die deze foto’s voortdurend bekijken, aangezien zij wellicht het meest geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van informatie.

Als u iemand vindt waarvan u niet wilt dat deze nieuwe updates ziet, klikt u op het (…) symbool in de rechterbovenhoek en klikt u op “Instellingen”. Zodra u toegang hebt tot deze sectie, tikt u op Account, Privacy, Status en op het weergegeven scherm klikt u op de optie “Mijn contacten behalve…”. Op deze manier kunt u uw status aan al uw contacten laten zien, behalve aan sommige gebruikers. Je kunt ook klikken op de optie “Alleen delen met…” om je status alleen aan een select aantal gebruikers te tonen.

Hoe kom je erachter wie je bespioneert op WhatsApp als je een iPhone hebt

Als je wilt weten wie je “bespioneert” op WhatsApp en je een iPhone gebruikt, klik je linksonder op “Status”, dan op “Mijn status” en zodra je op het scherm bent, klik je op het oogsymbool. U zult dan een lijst zien van alle mensen die uw status hebben bekeken, maar dat niet alleen, u zult ook de dag kunnen zien waarop ze het bekeken hebben en zelfs de tijd. Als er iemand in de lijst staat voor wie je je status wilt verbergen, ga je naar Instellingen – Account – Privacy en status, klik je op “Mijn contacten behalve…” en kies je de persoon van wie je de status wilt verbergen.

Ben ik bang dat iemand mijn WhatsApp-profiel in de gaten houdt? Hier zijn enkele tips

Om verdachte gebruikers verder te beperken, kunt u ook andere stappen nemen, zoals ervoor zorgen dat uw profielfoto alleen door uw contacten wordt gezien (of helemaal door niemand), zodat u er volledige controle over hebt.

Als u een Android hebt, gaat u naar Instellingen en klikt u op Account – Privacy – Profielfoto: in het vak dat verschijnt, kiest u de gewenste optie uit “Iedereen”, “Mijn contactpersonen” of “Geen” als u respectievelijk wilt dat iedereen uw foto kan zien (zelfs degenen van wie u de nummers niet hebt), dat alleen uw contactpersonen de foto kunnen zien of dat niemand de foto kan zien.

Een soortgelijke procedure voor iPhone-gebruikers: ga naar Instellingen (rechtsonder) en klik op Account en vervolgens op Privacy. Het scherm dat verschijnt zal vergelijkbaar zijn met dat van Android: vink gewoon “Iedereen”, “Mijn contacten” of “Niemand” aan en kies wie je profielfoto mag zien.

Je kunt ook voorkomen dat je contacten precies zien wanneer je in WhatsApp hebt ingelogd door naar Instellingen – Account – Privacy – Laatste toegang te gaan en te kiezen wie het tijdstip van je laatste WhatsApp-gebruik moet worden getoond.

Het is echter belangrijk op te merken dat als je dit doet, je niet kunt zien wanneer je contacten voor het laatst hebben ingelogd. Deze kleine stappen kunnen een groot verschil maken als je bezorgd bent dat iemand je WhatsApp-profiel bespioneert.