Twitter lanceert automatische ondertitels voor video’s: hoe ze werken

Twitter heeft de introductie aangekondigd van automatische ondertitels voor video’s op Android, iOS en het web: hier is hoe ze werken en hoe ze te gebruiken

Na het vertrek van Jack Dorsey heeft Twitter besloten om zichzelf nog voor het begin van het nieuwe jaar opnieuw te lanceren, door de introductie van enkele exclusieve functies die het browsen op het platform veel aangenamer en comfortabeler maken. Het sociale netwerk heeft voor veel van deze functies ongetwijfeld inspiratie gehaald bij zijn rivalen, dat is duidelijk, maar de inspanning is niettemin merkbaar.

Je zult je de aangekondigde veranderingen herinneren aan het formaat van de TikTok-stijl ‘Explore’-sectie, met een verticale (en schermvullende) organisatie van inhoud op de smartphone-app. Ook op het lanceerplatform zijn een knop om tweets negatief te beoordelen en de mogelijkheid om langere video’s te uploaden. Hoewel het nog wel even zal duren, kunnen we ons in de tussentijd troosten met reacties en automatische ondertiteling bij video’s, een functie waar fans van het platform al lang naar uitkijken. Helaas zijn er een paar beperkingen, maar die zullen bij volgende updates eenvoudig worden opgelost.

Twitter: automatische ondertiteling komt

Volgens een tweet zullen automatische ondertitels beschikbaar zijn in meer dan 30 talen en alleen verschijnen in de oorspronkelijke taal van de video. Er zal geen vertaling zijn. Om de nieuwe functie aan te kondigen, gebruikte Twitter een schattige GIF waarin een witte kat de functie introduceert met ondertitels. De kat zegt dan: “Dat werd tijd, hè?”. Het filmpje eindigt met een vriendelijk pleidooi aan bioscopen om onderaan films ondertitels op te nemen.

Wat de softwareplatforms betreft, zullen automatische ondertitels hun debuut maken op Android, iOS en ook op Twitter vanuit een webbrowser. In de eerste twee gevallen worden ze automatisch geactiveerd wanneer de video stil is, terwijl u vanuit de browser de CC-knop in het afspeelvenster kunt gebruiken om ze handmatig te activeren of deactiveren.

Twitter: wanneer komen de automatische ondertitels

Zoals bevestigd door de tweet van Twitter Support, zijn de automatische ondertitels al beschikbaar voor video’s die vanaf 15 december zijn geüpload, terwijl oudere video’s er niet van zullen kunnen profiteren. Een omslachtige, maar zeker effectieve oplossing zou zijn om ze te verwijderen en opnieuw te uploaden op het platform, en zo te profiteren van een langverwachte functie op dit sociale netwerk.

Terugkeren naar de eigen taal, zoals op YouTube mogelijk is, zal helaas niet mogelijk zijn, maar het valt niet uit te sluiten dat toekomstige updates ook deze optie zullen brengen, die bijzonder nuttig is voor het doorbreken van taalbarrières.