Hoe automatische schermrotatie in te schakelen op Android

Wilt u weten hoe u automatische schermrotatie kunt inschakelen op een Android smartphone? Lees dit artikel!

Het bekijken van foto’s of video’s op het scherm van je mobiele telefoon is voor veel mensen inmiddels een gewoonte geworden: vakantiefoto’s om op terug te kijken, video’s van avonden met vrienden, maar ook een film of videoclip. Maar om in dit opzicht het maximale uit je smartphone te halen, is het goed om te weten hoe je automatische schermrotatie instelt om de weergave te optimaliseren.

Android schermrotatie

Android smartphones hebben een standaardinstelling die automatische schermrotatie mogelijk maakt. Dus als de telefoon in portret staat, zal het horizontale beeld kleiner zijn, terwijl het roteren het zichtbaar zal maken in volledig scherm. Als deze automatische instelling echter om de een of andere reden is uitgeschakeld, blijft het scherm altijd rechtop staan en wordt het beeld niet gedraaid.

In dat geval moet u naar de snelle instellingen gaan en de automatische rotatie opnieuw activeren. Dit is een eenvoudige handeling: ga naar het meldingsgebied van uw Android-smartphone, veeg van boven naar beneden en druk op het pictogram voor automatische rotatie, herkenbaar aan het ontwerp van twee cirkelvormige pijlen.

U kunt hetzelfde doel ook bereiken door naar het instellingenpaneel te gaan en te klikken op de afbeelding in de vorm van een tandwiel. Van hieruit komt u in het Display-gedeelte en gaat u naar Advanced. Eenmaal in dit gedeelte, zet u eenvoudig de automatische schermrotatie aan.

Home Screen Rotation

De rotatie van het Android-scherm geldt echter niet voor het Home-scherm, dat moet worden ingesteld met speciale en precieze handelingen. Anders blijft het scherm altijd in staand formaat. Om deze in te stellen, moet u lang op een lege plek op het scherm drukken en vervolgens op de knop ‘Home-instellingen’.

De naam kan anders zijn, afhankelijk van de versie van Android die u gebruikt. Selecteer dan gewoon de optie “Rotatie van beginscherm toestaan”. De naam kan verschillen, afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt.

Apps om het scherm van uw Android-telefoon te draaien

Er zijn apps die het scherm niet draaien, zodat het rechtop blijft staan, hoe u het ook draait. Als u het resultaat wilt forceren, of zelfs de telefoon wilt gebruiken met het scherm ondersteboven, of als de rotatie van het Android-scherm niet werkt, zijn er speciale apps waarmee u kunt krijgen wat u wilt.

Zoals Control Screen Rotation, een gratis app die u kunt downloaden in de Play Store. Download het, installeer het en selecteer vervolgens de optie ‘Start Service’, waarmee de app in werking wordt gesteld. U kunt ook de optie Automatisch starten na opnieuw opstarten selecteren, waarmee de app automatisch wordt gestart wanneer de telefoon wordt opgestart.

Met deze app kunt u kiezen of u het scherm horizontaal of verticaal wilt vergrendelen, of ondersteboven, of dat u de rotatie wilt laten variƫren op basis van de kanteling van de telefoon. In dit geval zullen de aangebrachte wijzigingen invloed hebben op zowel het beginscherm van de android telefoon als de draaiende apps, met uitzondering van diverse app-instellingen.