Hoe deactiveer je Vodafone betaalde diensten

Heb je een sms ontvangen waarin je wordt geattendeerd op de activering van abonnementsdiensten op je Vodafone SIM? Maak je geen zorgen, je kunt ze uitschakelen en een blokkade instellen

Als je Vodafone SIM-saldo de afgelopen dagen op mysterieuze wijze is gedaald, als er items op je laatste Vodafone-factuur staan die je niet begrijpt, of als je een sms hebt ontvangen waarin de activering van een abonnementsdienst wordt bevestigd, is het zeer waarschijnlijk dat je per ongeluk op een banneradvertentie hebt geklikt die een of meer betaalde diensten heeft geactiveerd.

Ook bekend als VAS (Value Added Services) zijn deze diensten meestal online spelletjes, roddel nieuwssites, virale video’s, ringtones etc etc. In de overgrote meerderheid van de gevallen wil niemand ze en kan niet wachten om ze te deactiveren voordat ze krediet van hun telefoonkaart halen in de vorm van een wekelijks abonnement. Maar hoe deactiveer je betaalde diensten op Vodafone SIM? Er zijn verschillende manieren om dit te doen en er is er ook een om ze helemaal te blokkeren en te voorkomen dat andere VAS-diensten in de toekomst worden geactiveerd. Ten slotte is er ook een manier om schadevergoeding te eisen als ongewenste diensten zijn geactiveerd en uw krediet al hebben weggenomen. Hier volgt een korte handleiding over hoe u dit kunt doen.

Deactiveer Vodafone betaaldiensten

De eerste poging om Vodafone’s VAS betaaldiensten te blokkeren is door het gratis Agcom-nummer 800.44.22.99 te bellen. Dit nummer is geldig voor elke telefoonmaatschappij, dus ook voor Vodafone-kaarten en -abonnementen. Na het bellen van het gratis nummer begint de procedure voor het deactiveren van betaalde diensten, onder leiding van een vooraf opgenomen stem: volg de instructies en binnen een paar minuten kun je zien welke diensten actief zijn op je kaart en kun je ze ook deactiveren.

De tweede poging die je kunt doen, als de eerste niet werkt, is het deactiveren van de VAS via de MyVodafone-app, via het Doe-Het-Zelf-gedeelte van de Vodafone-website of via de Vodafone-klantenservice. Als u de app gebruikt, opent u het menu met de drie horizontale balken rechtsboven. Zoek en tik op “Digitale diensten” en vervolgens op “Beheren” naast de betaalde dienst die u wilt deactiveren. Bevestig dan dat u het wilt deactiveren. Herhaal de procedure voor elke dienst die u wilt deactiveren, als u meer dan één actieve dienst hebt.

Als u de betaalde dienst niet kunt vinden, is de kans groot dat deze “verborgen” is in het tabblad “Muziek, films en V by Vodafone”: zoek de dienst in “Uw actieve aanbiedingen” en als u deze hebt gevonden, tikt u op “Beheren” en bevestigt u de deactivering.

Als u liever de Vodafone-website gebruikt, gaat u naar het gedeelte Doe-Het-Zelf (u wordt gevraagd in te loggen om door te gaan). Als u meer dan één Vodafone SIM heeft, moet u eerst kiezen welk nummer u wilt beheren en dan klikken op “Vodafone Services”. Kies hier “Digitale Diensten” uit het menu en u krijgt een lijst te zien van de diensten die actief zijn op uw telefoonnummer. Zodra u de app of website hebt gevonden die u wilt deactiveren, klikt u op “Verifiëren” en vervolgens op “Deactiveren”.

Als u de app of website niet wilt gebruiken, belt u 190 om met de klantenservice te spreken en kiest u uit de verschillende opties die voor u beschikbaar zijn, de optie die het beste bij uw behoeften past. Het kan zijn dat u een paar minuten moet wachten tot de telefonist opneemt, maar als u hem eenmaal te woord kunt staan, hoeft u hem alleen maar te vragen uw betaalde diensten te deactiveren en hij zal dat op afstand doen.

Welke methode u ook kiest, u zou in ieder geval sms-berichten moeten ontvangen ter bevestiging van de deactivering van de verschillende diensten. Maar let op: deactivatie is vaak niet onmiddellijk, het kan enkele minuten of zelfs uren duren. Als u aan het eind van de dag nog steeds geen bevestigings-sms hebt ontvangen, probeert u een van de andere methoden die we hebben beschreven.

Hoe blokkeer ik betaalde diensten van Vodafone

De instructies die we tot nu toe hebben gegeven, zijn nuttig voor het deactiveren van een VAS-dienst die al is geactiveerd. Maar u kunt ook preventief de activering van deze diensten blokkeren en uzelf beschermen.

Deze procedure wordt “Barring” genoemd en de eenvoudigste manier om dit te doen is de klantendienst te bellen. U moet met een operator spreken (volgens de hierboven beschreven stappen) en hem expliciet vragen alle betaalde VAS-diensten te blokkeren.

Vergoeding van ongevraagde betaalde Vodafone-diensten

Als het te laat is en u al van uw beltegoed bent beroofd, kunt u proberen Vodafone om een vergoeding te vragen. Er zijn twee alternatieve manieren om dit te doen.

De eerste is om opnieuw contact op te nemen met het gratis telefoonnummer 800.44.22.99 van Agcom en het menu te volgen, de tweede is om de MyVodafone-app te gebruiken, het menu te openen en te kiezen voor “Tevreden of terugbetaald” en vervolgens voor “Digitale diensten”.

Daarna gaat u naar “Controleer actieve digitale diensten” om te zien welke dienst uw rekening al heeft opgeladen. Selecteer de dienst in kwestie en klik vervolgens op “Chat met een expert”. Op dat moment wordt de chatsupportdienst opgestart en weet een operator al over welke dienst uw supportverzoek gaat. Schrijf gewoon naar de exploitant dat u een terugbetaling wenst voor de kosten in verband met die dienst, maar u kunt slechts om maximaal één terugbetaling per dag vragen.