Hoe Apple’s nieuwe A15- en A16-chips eruit gaan zien

De M1-chip in de nieuwe Macs met Apple Silicon SoC is nog maar het begin: Apple is al bezig met de ontwikkeling van de volgende A15- en A16-processors voor de iPhones en Macs van 2021-22

A14 Apple’s nieuwe Bionic SoC maakte iets meer dan twee maanden geleden zijn officiële debuut, maar het is nu al tijd voor industrieanalisten om over de toekomst te gaan nadenken. Wat worden de volgende evoluties, A15 en A16, van wat velen een van de beste processors van de afgelopen tijd hebben genoemd? De A14 Bionic van Apple is de chip bij uitstek voor de iPad Air van de vierde generatie, maar ook voor de nieuwe iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en de iPhone 12 Mini. Het 64-bit ARM-architectuur System on a Chip presteerde naar verluidt 16 procent beter dan zijn voorganger A13, tot 40 procent sneller dan de A12, die ook 30 procent beter is op de GPU. Het is dus moeilijk om de enorme kwaliteitssprong die in slechts twee generaties is gemaakt niet op te merken, en het is moeilijk voor te stellen wat er de komende jaren zal gebeuren als Apple met zijn toekomstige A16 op de markt komt.

Apple’s SoC, hoe Apple’s A15- en A16-chips eruit zullen zien

Om te beginnen behoort de A14 met zijn 5 nm tot de kleinste in zijn soort, maar hij zou in de nabije toekomst wel eens verslagen kunnen worden door een nog kleiner exemplaar. De bevestiging hiervan komt rechtstreeks van TSMC, het bedrijf dat het kleine wonder voor Apple maakt, dat heeft aangegeven dat het bedrijf uit Cupertino momenteel de enige van zijn klanten is die profiteert van de 5nm-productielijnen van zijn gieterij, die tot de meest geavanceerde in de industrie behoren en werden ontwikkeld voor de eerste SoC van dit formaat door Huawei-dochter HiSilicon.

De claim komt rechtstreeks uit een rapport van TrendForce over Apple’s productiepartner. Volgens andere informatie die in hetzelfde document is opgenomen, zegt het onderzoeksbureau dat TSMC klaar is om een order te ontvangen voor een 4nm “A16” SoC. Dit zou in overeenstemming zijn met het tijdschema van Apple, dat in 2022 de chip al twee generaties eerder zou kunnen hebben dan de huidige.

Apple’s SoC, de toekomst wordt kleiner en beter

Het is een race om steeds ondoorgrondelijker afmetingen te bereiken die Apple, beginnend met de 10nm A10X SoC, zijn SoC’s jaar na jaar heeft zien krimpen tot de SoC die wordt gebruikt in de huidige generatie iPhones, van 5nm net als de inmiddels beroemde M1 die is gemonteerd op de nieuwe Macbook Air en Macbook Pro die slechts een paar dagen geleden zijn gepresenteerd. Volgens deskundigen is de volgende generatie iPhones, de iPhone 13, mogelijk al voorzien van de nieuwe 5nm SoC met wafer-technologie, die bestaat uit een zeer dunne laag halfgeleider waarop chips met geïntegreerde circuits worden gebouwd. Apple is echter mogelijk niet de enige, aangezien TrendForce meldt dat Qualcomm ook de mouwen heeft opgestroopt om zijn eigen 4nm-processor het vuur aan de schenen te leggen voor toekomstige Snapdragon-modellen.