Hoe gaat de nieuwe versie van Windows 10 eruit zien

Microsoft werkt al aan de nieuwe functies die in de volgende versies van Windows 10, de 21H1 en 21H2, zullen worden geïntroduceerd.

De nieuwe versie van Windows 10 wordt momenteel getest en we kunnen al de eerste nieuwe functies zien die in de volgende release van het besturingssysteem van Microsoft zouden kunnen verschijnen. Met de release van build 21286 komen enkele interessante features, mogelijk beschikbaar in de update van volgend najaar.

Zoals gebruikelijk bevat elke release die volgt op de aard van de release die in de laatste uren van gisteren te downloaden was, enkele features die nog getest worden. Om officieel deel uit te maken van een van de volgende pakketten, mogelijk zelfs het pakket dat in de loop van dit najaar zou moeten verschijnen of Windows 10 21H2, moeten ze de zorgvuldige controle van de gebruikers doorstaan, om perfect te integreren met de elementen die al aanwezig zijn in het besturingssysteem, zonder bugs of problemen van verschillende aard met zich mee te brengen.

Windows 10, what’s coming next

Huidig ‘Nieuws en interesses’ genoemd, zou dit Microsofts antwoord op Google Discover kunnen zijn.

Windows 10, wat is ‘Nieuws en interesses’

De functie ‘Nieuws en interesses’ integreert het laatste nieuws, weersvoorspellingen en andere volledig aanpasbare informatie in een enkele feed in widget-indeling. Deze functie is rechtstreeks toegankelijk vanaf de taakbalk en kan op elk moment worden uitgeschakeld om ruimte te besparen of gewoon om de werkruimte zo schoon mogelijk te houden.

De structuur is vergelijkbaar met die van de Launcher-toepassing en de pagina’s van de Bing-zoekmachine. Dit is in lijn met Microsofts besluit om gebruikers in staat te stellen een gepersonaliseerde werkruimte te creëren, met informatie binnen handbereik direct vanaf hun taakbalk, zonder dat ze extra toepassingen hoeven te installeren of in andere vensters hoeven te kijken.

De functie is momenteel beschikbaar voor Windows-gebruikers in het testprogramma in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en India. Om de functie te kunnen gebruiken, moet Microsoft Edge, de op Chromium gebaseerde browser van Redmond, zijn geïnstalleerd. Volgens Microsoft wordt er niet één versie getest, maar meerdere, zodat er meer getest kan worden op verschillende gebruikerservaringen.

Windows 10, verbeterd opslagbeheer

Een van de andere features van deze build 21286 is de mogelijkheid om opslagruimtes direct vanuit de Instellingen-applicatie aan te maken en te beheren. Nieuwe functies zijn onder meer de mogelijkheid om pools en spaces aan te maken, schijven toe te voegen en te verwijderen, en opslagpooloptimalisatie uit te voeren. Vanwege de unieke aard van de functie heeft Microsoft ervoor gekozen om de tests te starten met slechts een kleine kring van ontwikkelaars, zodat er gerichter op bugs kan worden gecontroleerd.

Windows 10, wat is er nog meer nieuw

Een andere opmerkelijke functie is de mogelijkheid om Linux-commando’s uit te voeren bij het opstarten op een WSL, oftewel Windows Subsystem for Linux. Er zijn ook verbeteringen in bestaande functies, zoals meldingen wanneer een zoneverandering wordt gedetecteerd en de lokale tijd wordt ingesteld, en een update van het hulpprogramma DiskUsage, waarmee u kunt bijhouden welke bestanden en mappen meer schijfruimte in beslag nemen.