Facebook neemt afscheid van Windows 10: officiële app verwijderd

Facebook heeft besloten om zijn app uit de Windows 10 online winkel te verwijderen.

Als je een van de weinige gebruikers ter wereld bent die de Facebook-app op Windows 10 wil installeren, heeft het geen zin om ernaar te zoeken in de Microsoft Store: Facebook heeft hem voorgoed verwijderd. Het is geen groot verlies, maar het is een groot teken.

De enige apps die nu nog in de Microsoft-winkel staan zijn Messenger, Messenger Beta en Facebook Watch, de enige die eigenlijk nog zin hebben. Vrijwel niemand heeft Facebook ooit gebruikt vanuit de speciale app op Windows 10: bijna iedereen heeft er altijd de voorkeur aan gegeven Facebook te openen vanuit de browser, wat dat ook is. Facebook zelf had in eerdere mededelingen gebruikers gewaarschuwd dat het de app zou verwijderen en voorgesteld om het sociale netwerk via de browser te gebruiken. Het voornemen van Facebook om zijn belangrijkste app uit de winkel van Microsoft te verwijderen hing dus al enige tijd in de lucht.

Facebook neemt vanaf 28 februari afscheid van Windows 10

Recentelijk liet het bedrijf zijn gebruikers weten dat de app op 28 februari definitief verwijderd zou worden en zo geschiedde: de app is verdwenen uit de Microsoft Store. Volgens MSPowerUser stuurde Facebook enkele weken geleden een e-mail naar gebruikers van de app met de mededeling dat “deze app op vrijdag 28 februari 2020 zal stoppen met werken. Je hebt nog steeds toegang tot al je vrienden en favoriete Facebook-functies door in te loggen via je browser op www.facebook.com. Voor de beste ervaring moet u ervoor zorgen dat u de nieuwste versie van ondersteunde browsers gebruikt, waaronder de nieuwe Microsoft Edge.”

Windows 10: de app flop

Het besluit van Facebook komt in een zeer moeilijke context voor de Microsoft Store: deze online app-winkel is nooit echt doorgebroken bij gebruikers omdat, om eerlijk te zijn, de apps zelf dat ook niet zijn. Tegenwoordig wordt een groot deel van het gebruik van een Windows 10-computer gedaan via de browser, hoewel er zeker een speciale app is om dezelfde dingen te doen buiten de online browsersoftware om.

En toch geven gebruikers nog steeds de voorkeur aan de browser, dus zelfs de veelgeroemde Universal Web Platform-apps zijn een mislukking gebleken. Begin februari kondigde Microsoft zelf aan dat het monetisatieprogramma voor deze apps op korte termijn zou worden stopgezet. Er doen ook geruchten de ronde over een mogelijk afscheid van de Microsoft Store voor Windows 10 Business en Education versies. Kortom, een flop op alle fronten.

Instagram in PWA

Als UWP’s niet doorbreken, misschien PWA’s wel, die de synthese moeten vertegenwoordigen tussen een app en een website en niet gebonden zijn aan een specifiek besturingssysteem, zoals UWP’s. De laatste ‘zwaargewicht’ PWA die in de Microsoft Store arriveert, is die van Instagram, die naast het streamen van content ook toegang biedt tot directe berichten.