Android- en iOS-apps om de liedjes te vinden waarnaar je luistert

Shazam is de bekendste, maar er zijn een hele reeks diensten waarmee we de naam van de liedjes waarnaar we luisteren vanaf onze smartphone kunnen achterhalen

We kennen allemaal, of bijna allemaal, Shazam inmiddels wel. De beroemde smartphone-applicatie die na een korte luisterbeurt een liedje herkent en ons de titel en auteur vertelt. Shazam is echter niet de enige app waarmee we kunnen achterhalen naar welk liedje we op de radio luisteren, er zijn andere beschikbaar op iOS en Android die dezelfde functie hebben.

Een simpele vraag: wat is de makkelijkste en snelste manier om de titel van een liedje te achterhalen met behulp van een iPhone of iPad? Makkelijk, gebruik gewoon Siri. Ja, Apple’s persoonlijke assistent kan muziek-gerelateerde vragen beantwoorden. Houd hiervoor de Home-knop ingedrukt of zeg ‘Hé, Siri’, afhankelijk van de standaardinstelling die je voor je persoonlijke assistent hebt gekozen. Vraag dan gewoon aan de AI “Wat is de titel van dit liedje?” of “Of wat is de naam van dit liedje?” en de AI geeft ons het antwoord in een mum van tijd. En Siri kan dezelfde functie ook uitvoeren op MacOS X-computers.

Google Now

Wat als u een Android-smartphone hebt? Niets is eenvoudiger. Met Google Now kunnen we op elk moment de titel van het liedje dat op de radio speelt te weten komen (net zoals Siri een internetverbinding vereist). Zeg gewoon “OK Google, wat is de titel van dit liedje?” en je bent klaar. Als we Shazam ook op de telefoon hebben geïnstalleerd, kunnen we een snelkoppeling gebruiken en zeggen: “Ok Google, Shazam dit liedje”.

Cortana

Wat als we toevallig een mooi liedje horen terwijl we op de computer zitten? Geen probleem,  op Windows 10 heeft Cortana een speciale functie om de spelende muziek op te sporen. Om de functie te activeren, druk je gewoon op het Cortana-pictogram (linksonder op het bureaublad) en vraag je de persoonlijke assistent “Hey Cortana can you tell me the title of this song?”.

Shazam

Tot nu toe hebben we het vaak over Shazam gehad, maar ondanks de populariteit zijn er toch mensen die niet bekend zijn met de applicatie. Laten we kort uitleggen hoe het werkt. Shazam is een gratis dienst die beschikbaar is voor zowel Android als iOS en die de naam van de artiest, de cd en het liedje waarnaar we luisteren geeft. Zodra u de app hebt geïnstalleerd, hoeft u alleen maar op de luistertoets te drukken om de dienst een liedje te laten herkennen. Zodra de artiest en het nummer zijn geïdentificeerd, kunnen we het ook delen op onze sociale profielen, beluisteren op YouTube en vele andere muziek streaming apps. Bovendien maakt de app een zoekgeschiedenis aan, zodat je het nummer dat je zoekt op elk gewenst moment kunt terugvinden.

SoundHound

Shazam heeft de afgelopen tijd felle concurrentie moeten weerstaan. Het monopolie van de app was ooit absoluut, maar wordt nu aangevochten door soortgelijke diensten zoals SoundHound. Misschien wel het beste alternatief voor Shazam op dit moment. De app is beschikbaar voor Android, Windows Phone en iPhone. Naast het zoeken naar een liedje heeft het nog vele andere functies. Op het hoofdscherm kunt u bijvoorbeeld de rangschikking van de meest gezochte en getwitterde liedjes bekijken. Of vanaf ons profiel kunnen we een kaart zien van de nummers waarnaar we hebben gezocht.