Google Maps, 10 trucs die weinig mensen kennen

Bijna iedereen gebruikt Google Maps om zich met de auto te verplaatsen, maar er zijn een heleboel verborgen functies die onze reizen kunnen vergemakkelijken

Google Maps is tegenwoordig een bijna onmisbare dienst: het stelt ons in staat om ons door onbekende steden te verplaatsen, of om de verkeerssituatie in real time te weten te komen door simpelweg onze smartphone te raadplegen.

De functies van Google Maps zijn talrijk, maar toch zijn er maar weinig gebruikers die kunnen beweren dat zij dit instrument volledig kennen en weten hoe zij het potentieel ervan ten volle kunnen benutten. Laten we enkele van de eenvoudigste en interessantste trucs van Google Maps ontdekken.

Het instellen van uw thuis- en kantooradres op Google Maps

Laten we beginnen met de handigste functie van allemaal: het opslaan van uw thuis- of werkadres voor toekomstige navigatie. Je hoeft niet steeds je thuis- of kantooradres in te typen, dat maakt het leven echt gemakkelijker. Met deze functie weten we meteen welke route we moeten nemen om het verkeer te vermijden, maar ook welk openbaar vervoer we moeten gebruiken om sneller thuis te komen.

Het instellen van de meest gebruikte adressen is heel eenvoudig: zodra u de app hebt gestart, klikt u op Huisadres toevoegen of Kantooradres toevoegen. Vul deze secties in met de relevante straten en u bent klaar (u kunt zelfs ‘stickers’ op de kaart gebruiken voor uw referentielocaties).

Verkeersomstandigheden

Woon je in een grote stad, dan ben je altijd bang om in de file te komen: na een dag vol stress op het werk in lange files staan is zeker niet wat je wilt. In dit opzicht kan Google Maps zeer nuttig zijn dankzij de speciale functie die met behulp van verschillende kleuren de verkeerssituatie op de gekozen weg aangeeft. Niet alle accounts hebben deze functie standaard geactiveerd: om dit te verhelpen, gaat u naar het menu (de drie horizontale lijnen) in de linkerbovenhoek en klikt u op Verkeer.

Snelheidslimieten

Wanneer u rijdt, is het noodzakelijk voorzichtig te zijn en daarom de snelheidslimieten te respecteren om onnodige risico’s te vermijden en de kans op zware boetes te vermijden. Google biedt op Maps een dienst aan die u laat weten wat de maximumsnelheid is op de weg waarop u rijdt. Het is echter noodzakelijk om een app van derden te downloaden, Velociraptor, die ons zal tonen welke limiet we in acht moeten nemen en ons ook zal vertellen hoeveel tijd er nog rest tot we onze bestemming bereiken.

De afstand meten

Als we een lange reis plannen, kan Google Maps ook nuttig zijn om de totale afstand te meten tussen twee of meer punten die we tijdens onze reis zullen aandoen, of dit nu met de auto of met vervoer is. Om deze informatie te verkrijgen, hoeft u alleen maar de route van punt A naar punt B te selecteren.

Op de desktopversie kunt u dit doen door met de rechtermuisknop te klikken en “Routebeschrijving naar hier” en vervolgens “Routebeschrijving vanaf hier” te selecteren. Door op het item “Nog een bestemming toevoegen” te klikken, kunt u ook de afstand tussen drie punten controleren. En zo verder, tot het organiseren van een zeer complexe route.

Informatie

Google Maps is niet alleen een handige applicatie voor het navigeren op kaarten: de service van Google biedt ook nuttige informatie over de plaatsen op onze routes (openingstijden van parken, monumenten of commerciële instellingen, recensies, telefoonnummers, websites). Maar Google Maps helpt ook degenen die niet met de auto reizen: het toont ook de informatie die nodig is om een bepaalde plaats per bus, trein of andere middelen (zoals fietsen) te bereiken. En in veel steden toont het zelfs metrodienstregelingen.

Reisopties

U kunt ook een toekomstige reis plannen met Google Maps. Wanneer we een navigatie instellen op Google Maps, berekent de dienst standaard ons vertrek als op handen zijnde. Vaak echter gaan velen van ons enkele uren voor het eigenlijke begin van de reis na welke wegen zij moeten nemen of welk vervoermiddel zij moeten gebruiken. Aangezien de beste keuzes die door de app zijn geïdentificeerd, kunnen veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag, moeten we, als we een route voor de toekomst willen bekijken, onder de twee geselecteerde bestemmingen op het kopje Opties klikken en hier de precieze datum en tijd van ons vertrek invoeren.

Het delen van navigatieaanwijzingen

Soms kan het gebeuren dat we een vriend moeten suggereren hoe we ergens moeten komen. Het is nooit gemakkelijk om met de stem uit te leggen, dus de beste zet is om navigatie op Google Maps in te stellen en dan de navigatieaanwijzingen met je vriend te delen.

Routebeschrijvingen delen

We bekijken de kilometers die we de afgelopen maand voor ons werk hebben afgelegd, maar weten niet meer precies waar we op een bepaalde dag zijn geweest? Geen probleem: Google Maps houdt een logboek bij van onze reizen op datum en tijd. Maar wees voorzichtig: de Tijdlijn-functie is standaard uitgeschakeld. Om het te activeren, gaat u naar het menu van Google Maps en klikt u op Geschiedenis.

Parkeren onthouden

Een van de minder bekende functies van Google Maps is de functie waarmee we kunnen onthouden waar we onze auto hebben geparkeerd: u hoeft alleen maar een tikje te geven op de blauwe stip van de locatie. Met de functie “Notitie toevoegen” kunt u ook een herinnering toevoegen om uzelf eraan te herinneren wanneer uw parkeerplaats verloopt.

Stap-voor-stap aanwijzingen voor het openbaar vervoer

Sinds december 2017 biedt Google Maps Android-gebruikers een nieuwe functie waarvan seriële reizigers hebben laten zien dat ze die waarderen: stap-voor-stap aanwijzingen voor het openbaar vervoer. Zoals al het geval is wanneer u Google Maps gebruikt voor reizen per auto, fiets of te voet, kunt u nu ook nauwkeurige en stipte routebeschrijvingen krijgen wanneer u in het openbaar vervoer zit.

U hoeft alleen maar een normale zoekopdracht uit te voeren, op het openbaarvervoerpictogram te klikken (herkenbaar aan de gestileerde voorkant van een trein) en een van de voorgestelde routes te kiezen. Eenmaal aan boord van de bus of tram zal Google Maps onze positie bijwerken en ons precies laten zien waar en wanneer we moeten uitstappen, zodat we geen haltes hoeven te missen.

Offline kaarten

Een zeer handige functie voor wie gaat wandelen of een buitenlandse stad bezoekt – waar roaming nog actief is – zijn offline kaarten. Om ze te downloaden, ga naar het menu en selecteer Offline gebieden. Hier kunnen we de kaart kiezen van een plaats naar keuze, of de kaart downloaden van de meest recent bezochte plaatsen (die Google zal voorstellen op basis van onze geschiedenis).