De inkeping is de inkeping die aan de bovenkant van de smartphone aanwezig is. Dit is waar het voor dient en welke onderdelen erin zitten
Sommigen noemen het een inkeping. Anderen gebruiken de Engelse term. Waar hebben we het over? De ‘inkeping’, de zwarte inkeping aan de bovenkant van het smartphone-display die we sinds september 2017 op de meeste toestellen zien. De inkeping, die door Apple met de iPhone X als nieuwigheid werd gelanceerd, verscheen al snel op Android-toestellen, al dan niet uit de topklasse.
Van meet af aan waren de gebruikers verdeeld tussen apocalyptisch en geïntegreerd. Er waren mensen die de notch mooi vonden omdat het een frisse wind bracht in de mobiele wereld, die te lang was blijven steken in zijn eigen ideeën, maar er waren ook genoeg gebruikers die de notch nooit mooi vonden. Die inkeping in het midden van het toestel kan onsmakelijk zijn, vooral voor designpuristen. Zoals smartphonefabrikanten hebben uitgelegd, was de inkeping een noodzakelijke oplossing om de grootte van toestellen, die nu steeds grotere displays bevatten, te beperken.
Wilt u een smartphone met een inkeping erin? Overweeg er een te kopen met een gsm-tarief
Waarvoor dient de inkeping
Waarom hebben bedrijven (Apple bovenal) besloten de inkeping in hun toestellen te integreren? Het antwoord is heel eenvoudig en heeft niets te maken met design. Gebruikers willen smartphones met steeds grotere schermen zonder dat deze groter worden. Om deze twee kenmerken te combineren was de enige oplossing de frontale bezels van smartphones te elimineren en een kleine ruimte te behouden om de nabijheidssensoren, de frontale camera en de oortelefooncapsule te integreren. Zo is de inkeping ontstaan, een inkeping van verschillende afmetingen, waarbinnen zich sensoren, camera’s en fundamentele onderdelen van de smartphone bevinden.
Kan de inkeping worden geëlimineerd?
Het antwoord is “nee”. Android heeft een softwarefunctie ontwikkeld waarmee je de displayruimte aan weerszijden van de inkeping kunt verduisteren. Dit is een “buffer” oplossing, maar laat de inkeping niet verdwijnen. Bovendien is deze functie niet actief op alle toestellen met de groene stip. Op de iPhone is er echter geen manier om de inkeping te laten verdwijnen: het is een functie waarmee het toestel zich onderscheidt van de concurrentie.
Hoe groot is de inkeping?
De grootte van de inkeping verschilt van smartphone tot smartphone. In de loop der maanden hebben fabrikanten steeds extremere oplossingen gebruikt, variërend van de zeer grote inkeping op de iPhone X, tot de ’teardrop’-inkeping op de OnePlus 6T.
De grootte van de inkeping is afhankelijk van de sensoren en componenten binnenin. De grootste inkeping is te vinden op de iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en Xiaomi Mi 8: binnen de inkeping bevinden zich de nabijheids- en helderheidssensoren, de frontcamera en de 3D-gezichtsherkenningssensoren. De afmetingen zijn kleiner bij de OnePlus 6 en de Huawei P20, waar alleen de camera en de nabijheidssensoren in de inkeping zitten en niet onder het display zijn geplaatst. Sommige bedrijven hebben ook alternatieve oplossingen geprobeerd, door een zeer kleine inkeping te integreren, net genoeg ruimte om de frontcamera in te voegen.
Alternatieven voor de inkeping
De inkeping is niet de enige oplossing die smartphonefabrikanten hebben. Dat blijkt uit telefoons als de Galaxy S9 en Sony XZ 3, die geen notch hebben, maar toch zeer kleine afmetingen, dankzij geoptimaliseerde bezels.
De toekomst van de notch
Zullen we leven in een wereld waarin alle smartphones een notch hebben? Natuurlijk niet. De tijd van de inkeping is voorbij. Bedrijven presenteren reeds toestellen met originele oplossingen. De trend voor de komende jaren zullen gaten in het scherm zijn (zoals Samsung deed met de Galaxy S10) en camera’s verborgen in de smartphone, in de stijl van de Xiaomi Mi Mix 3 en Oppo Find X.