Installatie en functies van de applicatie Google Camera

Google Camera is een applicatie waarmee u foto’s van hoge kwaliteit kunt maken met uw telefoon, dankzij een reeks geavanceerde functies. De app van Google is officieel alleen compatibel met de nieuwste generatie Google Pixel-smartphones, maar het is mogelijk om de camera op bijna elk Android-apparaat te installeren, door een reeks voorbereidende handelingen uit te voeren om bepaalde bestanden te wijzigen en toegang te krijgen tot root-machtigingen. Hier leest u hoe u Google Camera op Android installeert, om het volledige potentieel ervan te benutten op elk model smartphone en tablet.

Google Camera: wat het is en hoe het werkt

Google Camera is een applicatie ontwikkeld door het bedrijf uit Mountain View, speciaal ontworpen om te werken met Google’s Android smartphones. De app is met name compatibel met de nieuwste generatie Google Pixel, waaronder de Google Pixel 2, 2 XL, Google Pixel 3 en 3 XL, maar het werkt ook met de eerste generatie Google-telefoons, hoewel het een paar minder functies heeft en zeker minder efficiënt is. Google Camera is beschikbaar in de Google Play Store, waar u de nieuwste versie van de app gratis kunt downloaden.

De app werkt ook met andere smartphonemodellen, zoals de Nexus, en als de app niet compatibel is met uw toestel, kunt u onofficiële maar even functionele versies vinden. Zo zijn er verschillende compatibele apps in de winkel van Google waarmee je de camera van Google op elk toestel kunt installeren, waaronder Huawei, Xiaomi, Samsung, LG, Nokia, Motorola en Sony smartphones en tablets, zolang je maar een Android besturingssysteem hebt vanaf versie 9.0.

Google Camera biedt gebruikers verschillende geavanceerde functies waarmee je foto’s van hoge kwaliteit kunt maken, waarbij je een vrij uitgebreid bewerkingsproces kunt uitvoeren door elk beeld aan te passen. U kunt bijvoorbeeld profiteren van HDR+-resolutie om de belichting te beheren, zelfs in complexe omstandigheden, HD-zooms toepassen zonder te vervagen, dankzij het autofocussysteem, portretten maken, nachtfoto’s maken en nuttige tips ontvangen om elke opname te optimaliseren.

Hoe installeer je Google Camera op Android zonder root

Google Camera is geïnstalleerd op alle nieuwste generatie Google Pixel-telefoons, terwijl je het op andere apparaten handmatig moet downloaden, mits je terminal in staat is om de applicatie te ondersteunen. Hoewel de app goed werkt op de meeste smartphones, is de camera van Google niet ontworpen voor dit doel, dus het kan nog steeds bugs, afwijkingen en storingen hebben, maar dit is een probleem dat afhankelijk is van uw apparaat.

De eerste installatiemodus wordt aanbevolen voor degenen die geen root-permissies hebben, dat wil zeggen de machtigingen om wijzigingen aan te brengen binnen het native Android-systeem. In dit geval is het noodzakelijk om de vereisten voor het gebruik van Google Camera te controleren, aangezien de smartphone een Qualcomm Snapdragon- of Exynos-processor moet hebben (hoewel de eerste beter is en meer compatibel met Google’s camera), evenals een Android-versie van ten minste 7.0 Nougat. Het verdient echter de voorkeur om een toestel te hebben waarop Android Oreo 8.0 draait, of nog beter een van de latere versies.

Een andere fundamentele vereiste is de aanwezigheid van de Camera2-API, een Android-apparaatinstelling die te vinden is in het build.prop-bestand, dat ten minste een Full- of Level_3-niveau moet hebben, die beide volledig compatibel zijn met de camera van Google. Integendeel, legacy en beperkte permissies vereisen de tussenkomst van root, met toevoeging van enkele specifieke pakketten. Om goed te kunnen werken, heeft de camera-applicatie van Google deze API’s nodig, programmeringsinterfaces die interactie mogelijk maken met het besturingssysteem.

Om te controleren of uw apparaat compatibel is, moet u de Camera2 API Probe-app downloaden, waarmee u de Camera2 API-machtigingen en -licenties kunt bekijken. Download vervolgens de Google Camera APK, een pakket met bestanden in een formaat dat compatibel is met mobiele Android-apparaten (zoals het geval is met .exe-bestanden voor het installeren van software en toepassingen op een pc), en start de app volgens de stapsgewijze wizard.

Hoe installeer je Google Camera op Android met root

Met root-machtigingen, of als je smartphone niet voldoet aan de minimale systeemvereisten, kun je een onofficiële versie van Google’s camera downloaden. Uiteraard moet u een gewijzigd herstel op uw apparaat installeren. Dit is een procedure voor het opstarten van uw telefoon waarmee u extra bewerkingen kunt uitvoeren, waarbij u rechtstreeks in contact komt met het interne geheugen van het apparaat, onafhankelijk van het Android-besturingssysteem.

Een gewijzigd herstel is in staat om volledige back-ups uit te voeren, verschillende soorten bestanden in zip-formaat te installeren en toegang te krijgen tot de geavanceerde functies van de telefoon. Een van de meest gebruikte op Android smartphones is TWRP, dat gratis kan worden gedownload van de officiële Twrp.me website. Op dit punt moet je de bootloader, het programma dat de routine van de operaties bij het opstarten van het besturingssysteem beheert, ontgrendelen door het SuperSU-pakket te downloaden waarmee je root-rechten kunt krijgen.

Ten slotte moet je je Android-smartphone of -tablet opnieuw opstarten, waarbij je de aangepaste herstelmodus selecteert met behulp van enkele toetscombinaties, zoals “power + down” die geldig zijn voor de meeste toestellen, “power + volume up + Bixby” voor Samsung, of “power + volume down” voor OnePlus-toestellen, LG en Google Pixel. Na het opstarten moet u SuperSU installeren en de optie Systeem opnieuw opstarten selecteren, waarna u een app downloadt om het build.prop bestand te bewerken, zoals BuildProp Editor of build.prop Editor.

Daarna moet u de app activeren, root-rechten toestaan en de juiste licenties instellen. Als je dit correct hebt gedaan, start je gewoon je smartphone opnieuw op en het Google Camera APK-pakket zal worden gedownload en geïnstalleerd, wat zonder problemen zou moeten werken. U kunt ook de app GCam Tool downloaden, waarmee u de camera van Google op Android kunt optimaliseren, bijvoorbeeld als de app foto’s ondersteboven maakt of de opnamen niet naar behoren scherpstelt.

Welk Google Camera APK-pakket moet u kiezen?

Om Google Camera op uw smartphone te installeren, moet u een pakket APK-bestanden downloaden dat compatibel is met de software- en hardwarefuncties van uw apparaat. Niet alle APK-bestanden werken echter perfect op elke terminal, dus het is belangrijk om de meest geschikte bestanden voor uw apparaat te downloaden, anders kan het zijn dat Google Camera niet goed werkt, of dat u niet in staat bent om volledig gebruik te maken van alle functies.

Google Camera vereist de installatie van specifieke APK-pakketten die enkele modders bevatten, instructies waarmee u de firmware van het Android-besturingssysteem kunt wijzigen, waardoor interactie met andere toepassingen, de grafische interface en bestandssystemen mogelijk wordt. Er zijn verschillende soorten APK’s online beschikbaar, die door de ontwikkelaars worden aangeboden, dus u hoeft alleen maar de juiste APK voor uw mobiele apparaat te vinden.

Een vrij populair Google Camera APK-pakket wordt aangeboden door Apkmirror.com, waar een bijgewerkte versie met ondersteuning voor alle geavanceerde functies van deze applicatie gratis kan worden gedownload. Als alternatief kunt u de nieuwste update 6.2.030 van Camera.it.aptoide downloaden, of u wenden tot de ontwikkelaars Arnova8G2, die verschillende versies van de Google Camera APK op het portaal Celsoazevedo.com bieden, waar u de meest geschikte voor uw smartphone model kunt vinden.

Hoe gebruik je Google Camera: alle functies voor foto’s

Met de camera van Google kun je foto’s maken en bewerken, met HDR+-resolutie en goede verzadiging, voor scherpe beelden, video’s opnemen in slow motion-modus, zelfs met geluid, de 8X zoom gebruiken en opnamen bewerken voor een zeer natuurlijke huidskleur. Er is ook een portretfunctie, die gedetailleerde randen biedt zodat je nooit de focus verliest, precieze foto’s maakt en de kleurdichtheid aanpast.

Je kunt bijvoorbeeld panoramische, groothoek- en fish-eye-foto’s maken, een functie van Google’s camera die de lenzen simuleert die in de bioscoop worden gebruikt met een hoek van 180 graden, een zeer groot veld, zodat je alle elementen in de horizonlijn kunt vastleggen. Om dit effect te bereiken, opent u de camera van Google, gaat u naar de instellingen en tikt u op Meer> Sferische foto.

Op dit punt zijn verschillende opties beschikbaar, zo kunt u kiezen voor de horizontale of verticale modus door op het silhouet te tikken dat de instelling van de opname aangeeft, de 360°-modus door het item Sferische foto te selecteren, met het cirkelsymbool met een rechthoek erin, tikt u op het pictogram Groothoek, voorgesteld door een leeg vierkantje, om de weergave van het veld te vergroten, of de optie Visoog om dit cinematografische effect toe te passen.

U kunt ook een panoramafoto maken met Google Camera door in de instellingen de optie Panorama te selecteren, vervolgens de foto te maken en de cirkel van de lens op de witte stip te plaatsen totdat deze blauw wordt. Vervolgens hoeft u de camera alleen maar in horizontale positie te brengen, waarbij u de lens stabiel houdt en het frame perfect uitlijnt, en op de optie Einde tikt om de afbeelding op te slaan.

Hoe maakt u video’s met Google Camera

Naast foto’s kunt u met Google Camera ook speciale video’s maken, zoals slow motion-, timelapse- of augmented reality-video’s. Om de videomodus te activeren, opent u de toepassing, tikt u op Video en selecteert u Opnemen, met het pictogram met de witte cirkel en een rode stip in het midden. Tegelijkertijd kunt u een foto maken terwijl u de video opneemt, tik gewoon op de functie Vastleggen met het grijze cirkelsymbool, en de afbeelding wordt automatisch opgeslagen in het geheugen van de Android-telefoon.

Voor slow motion-video’s moet u echter de Google Camera-app openen, naar de instellingen gaan en op het item Meer> Slow motion tikken, waarbij u de opname op de normale manier start en beëindigt. Om de snelheid te verhogen kies je de 1/8X optie. Je kunt Google Camera ook gebruiken om timelapse-video’s te maken door op Meer> Timelapse te tikken en de opnamesnelheid hoger in te stellen, met de 5X-modus om 50 seconden in slechts 10 seconden te veranderen, of 120X-modus om 20 minuten in 10 seconden om te zetten.

Tot slot kun je ook augmented reality-video’s maken, met behulp van de nieuwste Android-smartphones of de Google Pixel 3-serie. In dit geval opent u gewoon de app, selecteert u het onderdeel More> Playground, stelt u een Playmoji (een 3D-geanimeerd karakter) in en plaatst u deze op de gewenste plaats in het scherm. Vervolgens kunt u tekst toevoegen, de grootte van een object wijzigen of het verwijderen, en u hoeft alleen maar op het pictogram met de grijze cirkel te tikken en deze ingedrukt te houden om de video op te nemen met 3D-elementen van augmented reality.