Android, altijd lege batterij: een bug is de schuldige. Hoe het op te lossen

De nieuwste versie van Google Play Services heeft enkele afwijkingen die de levensduur van de batterij beïnvloeden: hier is hoe het op te lossen

Heeft u de afgelopen dagen overmatig batterijverbruik op uw Android-smartphone opgemerkt? U bent niet de enige, dit is een algemeen probleem dat door duizenden gebruikers wereldwijd wordt gemeld. Niet je toestel is de schuldige, maar de nieuwste update van Google Play Services, een van de vele Google-apps op je Android-smartphone die diensten met betrekking tot Big G’s online winkel beheert.

De bug in Google Play Services versie 18.3.82 werd ontdekt door het in de VS gevestigde Android Hacks-portaal, nadat het veel meldingen van gebruikers had ontvangen over abnormaal batterijverbruik van de smartphone. Het duurde slechts een paar minuten om de boosdoener te vinden: bij het analyseren van de door Android aangeboden statistieken over batterijverbruik, stond Google Play Services bovenaan de lijst. Het bedrijf uit Mountain View heeft tot nu toe geen officiële verklaring afgegeven, noch heeft het een nieuwe versie van de app uitgebracht om de bug te verhelpen.

Terwijl ze wachten tot Google het probleem heeft opgelost, hebben gebruikers twee alternatieve oplossingen gevonden: ofwel de app downgraden, ofwel de bètaversie van Google Play Services installeren. Hier lees je hoe je dat doet.

Android, hoe los je het probleem van abnormaal batterijverbruik op

De bloggers van Android Hacks hebben een tijdelijke oplossing gevonden om te voorkomen dat de batterij van de Android smartphone leegloopt. De eenvoudigste manier is om Google Play Services te downgraden en de vorige versie van de app te installeren. Hiervoor moet u het APK-bestand downloaden van een betrouwbare site en de app handmatig installeren.

De tweede oplossing is iets gecompliceerder: installeer de bètaversie van Google Play Services. Om dit te doen, moet u zich aanmelden voor het bètaprogramma en de app downloaden. In dit geval lossen we het probleem van overmatig batterijverbruik op, maar kunnen we te maken krijgen met andere vormen van inefficiëntie. Aangezien het om een “experimentele” versie gaat, is het normaal dat er enkele bugs in de nieuwe functies zitten.

Hoe controleert u welke versie van Google Play Services op uw smartphone aanwezig is

Om te begrijpen of het probleem van het batterijverbruik afhankelijk is van Google Play Services, moet u de versie van de app controleren die op uw smartphone is geïnstalleerd. Dat is heel eenvoudig: ga naar de apparaatinstellingen, klik op ‘Apps’ en vervolgens op ‘Alle apps weergeven’. Scroll omlaag door de lijst van geïnstalleerde apps en selecteer ‘Google Play Services’. In het vak “App details” vindt u het versienummer van Google Play Services. Het proces kan variëren afhankelijk van het model van uw Android-smartphone.