Windows 7, de bug die het zwarte scherm laat zien

Veel gebruikers melden een bug met Windows 7: plots wordt het bureaublad zwart. Dit is wat er gebeurt en hoe u het kunt oplossen

Finale met een knal voor Windows 7: de laatste update van dit besturingssysteem voor het einde van de officiële ondersteuning door Microsoft bevat een bug die ervoor zorgt dat de bureaubladafbeelding verdwijnt en wordt vervangen door een zwart scherm. En aangezien de ondersteuning is beëindigd, zal Microsoft hoogstwaarschijnlijk geen patch uitbrengen om dit probleem te verhelpen.

De update in kwestie is KB4534310 en de eerste meldingen van de bug dateren van 15 januari, de eerste echte dag zonder de officiële ondersteuning van Microsoft, die eindigde op 14. De update, voor Windows 7 SP1 en Windows Server 2008 R2 SP1, bevat verschillende beveiligingsfixes die al in oktober 2019 werden geïntroduceerd en verhelpt verschillende kleine bugs. Maar het creëert blijkbaar een nogal vervelende nieuwe. Veel mensen klagen al op de forums, terwijl anderen het humoristisch opvatten en deze bug beschouwen als de kers op de taart van Windows 7, een soort laatste geschenk van Microsoft aan de gebruikers van dit oude besturingssysteem. Anderen beweren echter dat het probleem niet uniek is voor Windows 7, en er zijn er zelfs die een halve oplossing hebben gevonden.

Windows 7: Waarom het scherm zwart wordt

Om eerlijk te zijn lijkt het erop dat het zwarte bureaubladprobleem in Windows 7 ook voorkomt bij gebruikers die KB4534310 nog niet eens hebben gedownload en geïnstalleerd. Andere gebruikers melden hetzelfde probleem op Windows 10. Anderen beweren nog steeds dat het probleem niet in de update van januari zit, maar in het Windows-verificatiesysteem zelf (en vandaar dat de bug ook op Win 10 voorkomt).

Zwarte achtergrond op Windows 7: hoe op te lossen

onder de vele meldingen van de bug zijn er ook die een mogelijke (gedeeltelijke) oplossing voor het probleem bevatten. Blijkbaar verschijnt de zwarte achtergrond alleen als de als achtergrond gekozen afbeelding niet precies dezelfde resolutie heeft als het scherm. In de praktijk, als u de optie “Vullen” kiest voor de achtergrondafbeelding in de bureaubladinstellingen, verschijnt het zwarte scherm, maar als u “Centreren” kiest, komt de afbeelding van uw keuze terug. Dit betekent dat als u een grafisch programma gebruikt om de afbeelding even groot te maken als het scherm, alles in orde komt.

Komt er een oplossing?

De bug met het zwarte scherm in Windows 7 is zeker geen ernstig probleem, slechts een vervelend probleem: het besturingssysteem werkt nog steeds en u kunt zonder problemen werken. Er zou waarschijnlijk niet eens zo veel over gesproken worden als de ondersteuning voor Win 7 niet tien dagen geleden was beëindigd: het feit dat Microsoft dit besturingssysteem niet langer ondersteunt (behalve voor gebruikers die verlengde garanties hebben gekocht) suggereert dat gebruikers deze bug hoogstwaarschijnlijk zullen moeten houden totdat ze upgraden naar Windows 10.