Ben je bang dat iemand je bespioneert dankzij je smartphone? Hier zijn drie controles die u kunt uitvoeren om te zien of uw mobiele telefoon in een spionageapparaat is veranderd
Het geheugen van smartphones bevat tegenwoordig van alles een beetje. Van vakantiefoto’s tot werkdocumenten en berichten die worden uitgewisseld met vrienden, kennissen en collega’s op kantoor. En dat is nog niet alles: het apparaat bevat ook inloggegevens voor toegang tot uw bankprofiel en andere zeer belangrijke informatie.
Het is dus geen verrassing dat er hackers en cybercriminelen zijn die er alles voor over hebben om de smartphones van arme (en onwetende) mensen te bespioneren. Als je bang bent dat iemand je bespioneert, zijn hier drie tips over hoe je kunt zien of je smartphone wordt afgeluisterd of niet. Dit zijn “basis”-tips, die geen geavanceerde technische kennis of speciale procedures vereisen.
Excessief batterij- en dataverbruik
Een vroegtijdige waarschuwing dat uw smartphone wordt afgeluisterd en bespioneerd door iemand, wordt ‘geklonken’ door excessief batterij- en dataverbruik. Als de batterij van de smartphone plotseling veel sneller leeg begint te raken dan in de dagen daarvoor, kan het zijn dat er een “extern element” is dat tot deze verandering heeft geleid. Een spionage-app kan alleen goed werken als hij te allen tijde actief is, zodat hij elke beweging of communicatie van ons kan registreren. Dit leidt tot een toename van de “energiebehoefte” van het apparaat, met een negatief effect op de levensduur van de batterij.
Tegelijkertijd moet deze gestolen informatie op de een of andere manier worden doorgestuurd naar degenen die ons in de gaten houden. De eenvoudigste manier om dit te doen is gebruik te maken van de internetconnectiviteit van uw mobiele telefoon. Als u halverwege de maand merkt dat de gigabytes van uw datadrempel volledig zijn opgebruikt zonder dat uw surfgewoonten zijn veranderd (u bent bijvoorbeeld meer Instagram-verhalen gaan bekijken), dan is het waarschijnlijk dat iemand anders het in plaats daarvan gebruikt.
Geluiden tijdens gesprekken
Hoort u de laatste paar dagen vreemde geluiden tijdens gesprekken? Er zijn drie hypothesen: de antennes van de gsm hebben ontvangstproblemen (d.w.z. dat ze stuk zijn); het netwerk van de operator heeft problemen in uw regio; iemand bespioneert uw smartphone. De tweede hypothese kan zeer eenvoudig worden gecontroleerd: bel het servicecentrum van de exploitant en vraag of er in uw regio bekende problemen zijn. Zo niet, dan blijven de eerste en derde hypothese geldig, maar het bewijs wijst sterk in de richting van de laatste.
Strare typefouten
Gaat de automatische corrector op uw mobiele telefoon op hol en kunt u niet verklaren waarom? Het kan zijn dat iemand een keylogger op uw smartphone heeft geïnstalleerd en alles opneemt wat u typt, in de hoop interessante informatie te onderscheppen, zoals uw toegangsgegevens voor e-mail of sociale netwerken, berichten die u met uw collega’s en vrienden uitwisselt of wachtwoorden voor thuisbankieren.