Hoe het dataverbruik op Android te controleren

Het controleren van het dataverbruik op Android is essentieel om te voorkomen dat u plotseling zonder beltegoed komt te zitten. Deze trucs kunnen een grote hulp zijn

Een van de grootste problemen voor frequente smartphonegebruikers, vooral onderweg, is het gebrek aan data om verbinding te maken met het internet. Met sociale netwerken, video’s, apps en games is de “Giga” van je maandabonnement in een paar dagen opgebruikt. Met een paar tips en trucs kunnen we onze data besparen.

De eerste tip is ook de meest elementaire: houd uw dagelijkse dataverbruik in de gaten. Op die manier kunnen wij zien hoe en via welke toepassingen wij de meeste gegevens verbruiken, en bovenal zullen wij altijd weten hoeveel “Giga” wij nog beschikbaar hebben voor de internetverbinding. Zo kunnen wij voorkomen dat wij in het midden van de maand of tegen het einde van de maand geld uitgeven om onze telefonist om nieuwe gegevens te vragen. Er zijn een aantal manieren om uw persoonlijke gegevensgebruik op uw smartphone te controleren.

De app van de operator

De klassieke methode, en ook de eenvoudigste, is om naar de webdienst of app van uw operator te gaan. Op het web hoeft u alleen maar naar de persoonlijke ruimte van de website van uw operator te gaan, uiteraard met uw inloggegevens of door u te registreren als u nog nooit eerder bent ingelogd. Op dit punt, in het gebied gereserveerd voor ons aanbod en ons nummer zullen we de totale hoeveelheid data zien die nog beschikbaar is. Het proces is hetzelfde met de app. Ga naar Google Play Store en download de officiĆ«le applicatie van onze operator. Eenmaal ingelogd, zullen we alle informatie zien betreffende de “Giga” voor de Internet verbinding. Deze techniek heeft zijn beperkingen. De door de operator aangeboden diensten informeren ons bijvoorbeeld vaak niet over de details, d.w.z. hoe we onze gegevens hebben verbruikt en op welke dagen.

Vanuit de telefooninstellingen

Als we een Android-smartphone hebben, hoeven we geen gegevensmonitoringapplicatie te installeren. Deze apparaten hebben standaard een specifieke set kenmerken. Op bijna alle Android-toestellen is deze functie te vinden onder Instellingen, dan Draadloos en netwerken en ten slotte Gegevensgebruik. We kunnen ook enkele instellingen opgeven, zoals een dagelijkse of wekelijkse datalimiet die precies moet worden bereikt en gecontroleerd.

Apps van derden

In de Google Play Store zijn er tal van apps die zijn ontworpen om het dataverbruik te monitoren en die ook kunnen worden aangepast via widgets of specifieke instellingen. Met dit systeem kunnen we bijvoorbeeld altijd precies weten hoeveel gegevens Instagram in een maand heeft verbruikt in vergelijking met Facebook, enzovoort. Deze diensten hebben in wezen twee aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste is het rapport dat zij verstrekken vaak niet hetzelfde als dat van onze operator. We hebben het over kleine verschillen, maar ze kunnen toch verschillende cijfers rapporteren. Ten tweede zijn het apps die veel autorisatie vereisen en toegang hebben tot vertrouwelijke informatie, dus we moeten alleen vertrouwen op “veilige” apps.

Data Saver op Android Nougat

Als we een smartphone hebben met Android Nougat, kunnen we een specifieke functie gebruiken om overmatig dataverbruik te voorkomen. Niet verwonderlijk, het heet Data Saver. Als we de functie activeren, zal elke verbindingsdienst en elke toepassing worden geblokkeerd. Het is ook mogelijk om bepaalde toepassingen van deze blokkering uit te sluiten, maar in dat geval zal de functie uiteraard haar werk niet doen. Een drastische methode zou zijn om de Vliegtuigmodus te activeren, die beschikbaar is op alle Android-telefoons, indien nodig.