Plex, de gratis anti-Netflix: hoe het werkt

Content is momenteel alleen beschikbaar in het Engels, maar Italiaanse ondertitels zullen binnenkort worden geïntroduceerd. Toegang is gratis met reclame

Een nieuwe gratis streamingdienst komt vandaag naar Italië. Plex, de naam van het nieuwe online platform, is abonnementsvrij en biedt een enorme catalogus van films en shows die toegankelijk zijn zonder abonnement, zolang je akkoord gaat met het bekijken van advertenties.

Plex is compatibel met verschillende besturingssystemen, desktop computers, laptops en mobiele apparaten. Plex is beschikbaar voor iOS en Android, Windows en macOS, smart TV, Xbox en PlayStation, Apple TV en Amazon Fire TV. Ten slotte biedt Plex ook spiegeling op Chromecast. Plex kan worden omschreven als een online streamingdienst in embryonale vorm. Het platform staat aan het begin van zijn nieuwe leven, aangezien het is ontstaan als een volledig open source mediacentersysteem. Maar Plex geniet van belangrijke partnerschappen die op middellange en lange termijn het verschil kunnen maken en proberen een spaak in de wielen te steken van de streaminggiganten, in de eerste plaats Netflix, gevolgd door Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV.

Plex: hoe het werkt

Plex heeft een catalogus die onder meer films en shows bevat van giganten als MGM, Warner Bros, Lionsgate en Legendary. Alle video-inhoud op het nieuwe online streamingplatform is alleen in het Engels beschikbaar. Italiaanse ondertitels zijn op dit moment niet beschikbaar, maar Plex heeft verklaard dat ze binnenkort beschikbaar zullen zijn. Plex is volledig gratis te gebruiken, maar je kunt je ook abonneren op een maandabonnement, Plex Pass, dat slechts €4,99 kost en waarmee je kunt profiteren van een reeks interessante functies, zoals ouderlijk toezicht, de functie Mobile Sync ontgrendelen, en shows en live uitzendingen opnemen om later te bekijken.

Plex: de oorsprong

Het Plex-project is het resultaat van de ervaring die in 2003 is opgedaan met Kodi Entertainment Center, voorheen bekend als XBMC, een open-sourceprogramma dat was gemaakt voor de Xbox-console en destijds was ontworpen om een compleet mediacentrum of thuisbioscoop-pc te beheren. Het project begon vorm te krijgen in 2007 en heeft sindsdien grote sprongen voorwaarts gemaakt door zichzelf om te vormen van een mediacentrum tot een volwaardig online streamingplatform met partnerschappen met grote studio’s en de meest recente deal met Tidal, de Noorse muziekstreamingdienst die is overgenomen door Jay-Z.