WhatsApp video en Android O, het venster volgt je op de voorgrond

De functie is opgegraven in de Android O-versie van WhatsApp en stelt gebruikers in staat om verder te chatten zonder het videogesprek te onderbreken

WhatsApp is van plan om een nieuwe functie te onthullen. Volgens de laatste geruchten experimenteert de door Facebook overgenomen instant messaging-app met een systeem waarmee gebruikers tegelijkertijd kunnen chatten en doorgaan met een videogesprek.

Het is op dit moment niet mogelijk op WhatsApp om tegelijkertijd een videogesprek te voeren en een bericht te versturen: de app blokkeert de overdracht van beelden, waardoor het videogesprek verandert in een eenvoudig audiogesprek. Volgens recente berichten zou de app in de toekomst echter de zogenaamde picture-in-picture-functie kunnen bevatten, een systeem dat video’s over chats of andere applicaties heen legt. Als deze nieuwe functie wordt bevestigd, kunnen abonnees blijven chatten tijdens een videogesprek, zonder dat ze de beeld-in-beeld-stream hoeven op te geven.

Alleen op Android O

De nieuwe en handige WhatsApp-tool werd aangekondigd door WABetaInfo in een bericht op Twitter. De functie is echter wel geïdentificeerd op Android O Developer Preview, de bètaversie van Google’s nieuwe besturingssysteem. Het lijkt er namelijk op dat het gebruik zou maken van een van de belangrijkste functies van het toekomstige mobiele OS uit Mountain View: een API waarmee applicaties gebruik kunnen maken van picture-in-picture.

Wordt het ook beschikbaar op iOS?

De nieuwe functie is opgenomen in WhatsApp-versienummer 2.17.265 voor Android.

Er is op dit moment nog geen informatie of het systeem ook beschikbaar zal zijn op iOS. Er is ook geen informatie over wanneer het zal worden uitgebracht, wat zal afhangen van de release van Android O.

Het WABetaInfo-post verduidelijkt niet of het videovenster op een specifiek deel van het scherm zal worden geplaatst of dat gebruikers het zullen kunnen verplaatsen. Het is ook onduidelijk of het alleen binnen WhatsApp zal werken of dat het deelvenster ook in andere apps op de voorgrond zal worden geplaatst. Het enige dat bekend is, is dat het instrument automatisch zal worden geactiveerd.