Hoe de nieuwe iPad Pro eruitziet en wanneer hij komt

Analist Ming-Chi Kuo profileert de volgende iPad Pro die in 2022 moet debuteren: dit is wat we tot nu toe weten

De gewaardeerde analist Ming-Chi Kuo, die doorgaans weinig voorspellingen fout doet als het om Apple gaat, is terug. Hij deed dat aan investeerders, en legde uit hoe zijn bronnen in Cupertino zeggen dat ze van plan zijn om waarde toe te voegen aan de kleinere iPad Pro, het 11-inch scherm dat in 2022 zal debuteren.

April vorig jaar heeft Apple zijn iPad Pro-serie geüpdatet, en een van de interessantste nieuwe functies was de krachtige Apple M1-chip die ook in MacBooks en Mac mini’s wordt gebruikt, en de adoptie van een scherm met mini LED-technologie. Dit laatste gold echter alleen voor de variant met een 12,9-inch display, de duurste van de hele iPad-reeks, en sommigen waren teleurgesteld dat de andere variant, hoe “Pro” de naam ook luidt, was weggelaten. De keuze van Apple is wellicht enigszins geforceerd door twee elementen: de productieproblemen die inherent zijn aan een recente ontwikkeling op het gebied van beeldschermen zoals de mini-LED-technologie, en de kosten, die hoger zouden liggen dan die voor een OLED-scherm.

Mini-LED-display op 11-inch iPad Pro

Ming-Chi Kuo heeft investeerders – en bij uitbreiding de hele wereld, aangezien collega’s van MacRumors de hand wisten te leggen op de notitie – echter laten weten dat Apple overweegt om de mini-LED-technologie uit te breiden naar de hele iPad Pro-reeks, inclusief de “betaalbare” variant met een 11-inch display.

Er beweegt zich duidelijk iets in de richting van een grootschaliger gebruik van mini-LED-technologie, waarvan het gebruik is afgeremd door zowel de halfgeleidercrisis die het pandemische technologische landschap in zijn greep houdt, als door de voorspelbare productieproblemen die zich bij elke nieuwe technologie voordoen, om nog maar te zwijgen van de hoge productiekosten die alleen maar dalen naarmate de productie toeneemt.

Het snijpunt van alle factoren die van invloed zijn op de verspreiding van mini-LED-technologie zou dus gunstiger kunnen zijn, en zou de wens van Apple ondersteunen om mini-LED-schermen eerst te introduceren op de nieuwe MacBook Pro die voor het eind van het jaar wordt verwacht en een paar maanden later op de 11-inch iPad Pro. Volgens insiders zijn Apple’s budgetten voor het versnellen van de productie van de mini-led-panelen ook verhoogd, met 200 miljoen dollar die onlangs alleen al voor de MacBook Pro is uitgetrokken.

Andere iPad Pro 2022-innovaties

Mini led-schermen daargelaten, zegt Kuo dat geruchten dat de iPad Pro 2022 zal worden voorzien van grotere 14- of 16-inch schermen onjuist zijn: de formaten blijven de huidige 11- en 12,9-inch. Volgens Bloomberg test Apple een glazen oppervlak voor de achterkant van de iPad Pro, zodat het draadloos opladen kan introduceren, wat niet compatibel is met het huidige aluminium.