Instagram werkt vandaag niet, wat is er aan de hand

Het sociale platform dat eigendom is van Facebook heeft problemen en toont geen foto’s van de profielen die je volgt. Dit is wat er gebeurt

Als je geen foto’s kunt plaatsen op je Instagram-profiel, ligt dat niet aan je smartphone, maar aan het sociale netwerk. Zelfs vandaag 11 december 2019 werkt het beroemde sociale netwerk voor afbeeldingen wereldwijd niet. De storing is waarschijnlijk veroorzaakt door een fout in de servers van het sociale netwerk, waar technici al aan werken om het op te lossen. Zoals gebruikelijk zou alles binnen enkele tientallen minuten weer up moeten zijn, maar meer informatie vindt u in dit artikel.

Nu vindt u echter informatie over de Instagram down op 20 november, toen het platform een tijdje plat lag.

Gebruikers zijn op zoek naar mogelijke oplossingen over hoe het lukt om hun feed te updaten. Helaas voor hen is het probleem echter vrij ernstig en treft het niet alleen Italiaanse gebruikers: volgens online meldingen treft het probleem gebruikers over de hele wereld.

Als je door de meldingen op branchesites als DownDetector bladert of op Twitter zoekt naar de hashtag #InstagramDown, blijkt namelijk dat een flink deel van de meldingen afkomstig is van de oostkust van de Verenigde Staten en Noord-Europa. De storingen lijken zich vooral voor te doen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In Italië daarentegen komen de berichten dat Instagram niet werkt vooral uit de grote steden: vooral Rome, Milaan en Napels. Kortom, Instagram werkt niet en gebruikers zijn op zoek naar mogelijke oplossingen om toch foto’s en verhalen te kunnen blijven publiceren. Voor hen is er echter weinig te doen: er zit niets anders op dan te wachten tot de technici van Instagram hebben uitgezocht wat er is gebeurd en het probleem hebben verholpen.

Hoe komt het dat Instagram niet werkt

Er zweven al verschillende hypotheses rond over de mogelijke oorzaken van het uitvallen van Instagram. De meest algemeen aanvaarde theorie is echter dat het sociale fotonetwerk grotendeels verantwoordelijk is. De laatste dagen is Instagram namelijk verwikkeld in een harde strijd tegen nepaccounts, die de statistieken van influencers (of vermeende influencers) opblazen, zowel wat volgers als wat likes betreft. Om deze “plaag” te verhelpen, hebben ontwikkelaars naar verluidt een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die in staat is nepaccounts te herkennen en te verwijderen. Dezelfde tactiek is de afgelopen maanden toegepast op Facebook en heeft geleid tot de eliminatie van meer dan 1 miljard nepprofielen. Volgens velen overbelastten de Instagram-bots tijdens deze “schoonmaakacties” de servers van het sociale netwerk, waardoor deze vastliepen. Dit zou een storing verklaren die bijna wereldwijd en op zo’n grote schaal voorkomt.