De overgang naar 5G gaat steeds sneller: het aantal steden dat door het signaal gedekt wordt, groeit en 4G lijkt al achterhaald te zijn. Zijn ze echt zo verschillend?
Langzaam maar zeker rukt het 5G-netwerk ook in Italiƫ op. De grote operatoren installeren nieuwe 5G-repeaters op de masten waar al 4G-repeaters staan (in de meeste gevallen installeren ze die in plaats van de oude 3G-repeaters) en in veel grote Italiaanse steden zijn al bepaalde gebieden gedekt.
Vind hier een goede 5G-aanbieding:
5G wordt altijd het netwerk der wonderen genoemd, dat een echte revolutie op het gebied van connectiviteit teweeg zal brengen door ongelooflijke datasnelheden te bieden en het mogelijk te maken dat miljoenen en miljoenen apparaten tegelijkertijd met elkaar in verbinding kunnen staan. En dat moet de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT), waarbij alle objecten met elkaar verbonden zijn en met elkaar en met centrale servers praten, een flinke duw in de rug geven.
Maar is 5G echt zo anders dan het huidige 4G? Wat zijn de sterke punten van deze nieuwe technologie, en wat zijn de zwakke? Dit zijn de vier belangrijkste verschillen tussen 4G en 5G: snelheid, latentie, capaciteit en betrouwbaarheid. Dit zijn niet alle verschillen tussen de twee standaarden, er zijn er ook nog andere, maar dit zijn wel de verschillen die de grootste impact zullen hebben (ten goede of ten kwade) op de manier waarop we in de nabije toekomst verbinding zullen maken.
Snelheid: 4G vs 5G
De theoretische maximumsnelheid voor 4G is 100 Mbit per seconde download en 40 Megabit upload. Theoretisch is 5G veel sneller: Tim beweert bijvoorbeeld dat zijn 5G-netwerk tot 2 Gbit per seconde aan downloads zal halen, waardoor we in zeer korte tijd enorme hoeveelheden gegevens kunnen downloaden. Er zal zoveel snelheid nodig zijn om bijvoorbeeld video in hoge resolutie (en zelfs 4K) te streamen zonder dat een bekabelde verbinding nodig is. Een film van twee uur kan dus in tien seconden worden gedownload, tegenover zes tot zeven minuten via een 4G-verbinding.
Capaciteit: 4G vs 5G
De capaciteit van een netwerk verwijst naar het aantal apparaten dat verbinding kan houden, en dus het aantal download- en uploaddatastromen dat het kan verwerken, per vierkante kilometer. 5G heeft een theoretische capaciteit die tien keer groter is dan 4G: 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer, tegenover 100.000. Dit betekent dat zelfs op drukke plaatsen iedereen een verbinding zal hebben. Je kunt aanvoeren dat een miljoen mensen niet eens op een vierkante kilometer passen, maar je vergeet het enorme aantal IoT-apparaten dat verbinding zal maken met het 5G-netwerk.
Latency: 4G Vs 5G
Latency is de tijd tussen het moment waarop een apparaat een dataverzoek verstuurt en het moment waarop het dit begint te ontvangen. Hoe lager de latentie, hoe beter. 4G heeft nu al een zeer goede latency, zo’n 40-50 milliseconden, maar 5G zal die nog verder terugbrengen: vandaag zitten we al op 10-15 duizendsten van een seconde, maar aan het eind van de ontwikkeling van 5G-netwerken zal die dalen tot 5-10 duizendsten van een seconde. Dat is bijna nul.
Betrouwbaarheid: 4G vs 5G
De betrouwbaarheid van de verbinding is de achilleshiel van het 5G-netwerk. Zowel omdat het netwerk nog onderontwikkeld is als om strikt technische redenen. De betere prestaties van 5G zijn vooral te danken aan het gebruik van zeer hoge radiofrequenties, die grote hoeveelheden gegevens met een lage latentie kunnen verzenden, maar alleen over een zeer beperkt gebied.
Dit betekent dat als het apparaat de cel met de hoge frequentie “verlaat”, de gebruiker afscheid kan nemen van veel van de voordelen van 5G: de verbinding blijft bestaan, maar zal verhuizen naar minder goed presterende frequenties. De oplossing zou kunnen zijn om steden te overspoelen met 5G-repeaters met ultrahoge frequenties, maar dat zou veel geld kosten en zorgen baren over elektromagnetische vervuiling.