Bloatware zijn de onnodige apps die door Google of de fabrikant op de smartphone zijn geïnstalleerd en de prestaties ervan vertragen. Zo kom je er vanaf
Niet alle apps die voorgeïnstalleerd zijn op onze Android smartphone zijn echt nuttig. Soms zetten de fabrikanten, of zelfs Google zelf, programma’s op ons toestel die we nooit gebruiken, maar die toch geheugenruimte innemen.
De meeste gebruikers kunnen native Android-apps niet op de standaardmanier verwijderen en laten ze daar staan om ruimte in te nemen in de opslagruimte van de telefoon.
Maar dat is een vergissing: ze nemen geheugen in beslag en vertragen de smartphone.
Als je smartphone een schoonmaakbeurt nodig heeft van overbodige apps – bekend als bloatware – neem dan vijf minuten van je tijd en zoek uit hoe je voorgeïnstalleerde Android-programma’s kunt uitschakelen en/of verwijderen, dat wil zeggen software vol met te veel nutteloze functies die de prestaties vertragen.
Bloatware of systeemapps uitschakelen
Als we een vooraf geïnstalleerde app op Android niet willen verwijderen, omdat we denken dat deze in de toekomst van pas kan komen, kunnen we deze op zijn minst uitschakelen.
Op deze manier neemt de app wat geheugenruimte in beslag, maar heeft het geen invloed op de prestaties van de telefoon.
Om dit te doen, gaat u naar “Instellingen” en klikt u op het kopje “Apps” (toepassingen in sommige modellen).
Aan dit punt zien we een lijst met alle toepassingen die op onze smartphone zijn geïnstalleerd.
Als we op een individueel programma klikken, openen we het bijbehorende tabblad en van daaruit kunnen we de app uitschakelen.
Houd er rekening mee dat sommige diensten, zoals de toepassing “Instellingen”, niet kunnen worden verwijderd of uitgeschakeld. Anders zou de telefoon niet werken.
In sommige gevallen vinden we de uitschakeloptie niet (vooral bij Google en apps van fabrikanten), maar kunnen we kiezen voor de optie Updates verwijderen. Ten slotte moet worden gezegd dat dit een omkeerbaar proces is. Als u morgen een app opnieuw wilt inschakelen, volgt u gewoon dezelfde procedure en klikt u op “Inschakelen”.
Een bloatware- of systeemapp verwijderen
Om een bloatware- of systeemapp te verwijderen, hebt u – ironisch genoeg – een app nodig. Wees echter voorzichtig, het gebruik ervan kan de stabiliteit van je Android systeem ernstig in gevaar brengen. De app in kwestie is Titanium Backup, volgens velen een van de beste apps voor het verwijderen en herstellen van apps op Android, vooral omdat het een zeer nuttige functie heeft – de functie die je nodig hebt – namelijk de mogelijkheid om bloatware te verwijderen.
Om verder te gaan, installeer en start je de app en geef je root-toestemmingen. Na deze eerste en basisstap gaat u naar het tabblad “Back-up/herstel” bovenaan en zoekt u de namen van de apps die u wilt verwijderen.
In het rood ziet u de systeem-apps die u beter niet kunt verwijderen om de functionaliteit van de smartphone en de stabiliteit van het Android-systeem niet in gevaar te brengen.
Selecteer vervolgens de apps die u wilt verwijderen, klik op ‘Verwijderen’ en vervolgens op ‘Ja’.
Blatware verwijderen op Samsung-smartphones
De vooraf geïnstalleerde apps van Samsung zijn enigszins anders dan die van andere fabrikanten. De Zuid-Koreaanse reus biedt een alternatieve manier om apps uit te schakelen.
Ga naar de apps, tik op het programma dat u wilt uitschakelen en tik eenmaal in het tabblad op de optie uitschakelen of verwijderen, indien aanwezig. Een gedeactiveerde app zal niet langer op de achtergrond draaien en geen updates meer ontvangen, waardoor onnodige verspilling van middelen wordt voorkomen.