Je smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen is een fundamentele handeling om je toestel in “vorm “te houden
We weten allemaal dat wanneer een computer, vooral eentje met het besturingssysteem van Microsoft, “moe” lijkt en veel trager loopt dan zou moeten de eenvoudigste oplossing er maar één is: de harde schijf formatteren en alle toepassingen vanaf nul opnieuw installeren.
Niet iedereen weet echter dat dit ook voor smartphones geldt. Zowel de iPhones van Apple als duizenden Android-smartphones kampen op lange termijn met soortgelijke problemen als computers: de interface reageert niet meer zo snel als vroeger, het duurt langer voor apps geladen zijn en sommige beginnen zonder aanwijsbare reden vreemd te werken. De reden is er echter wel, en een volledige reset van de smartphone, waarbij alle gegevens worden gewist, is het antwoord. Als we eerder een back-up van onze gegevens hebben gemaakt, zullen we geen enkel document, foto of video verliezen.
Waarom smartphones trager worden
Naarmate de maanden verstrijken, accumuleert elke app die we downloaden, installeren en gebruiken vele megabytes aan gegevens op het interne geheugen van het apparaat die na verloop van tijd nutteloos en vervolgens schadelijk beginnen te worden: tijdelijke bestanden, oude instellingsbestanden, Apk-bestanden van het app-installatieprogramma (op Android) zijn allemaal bestanden die niet nodig zijn en problemen kunnen veroorzaken.
Een beschadigd instellingsbestand leidt in de meeste gevallen tot diverse app-storingen. Wanneer we een update installeren, wordt dat bestand bijna altijd vervangen door een nieuw bestand. Maar de oude blijft en neemt ruimte in. Wanneer we daarentegen een app verwijderen, blijven er bijna altijd verweesde bestanden achter op de telefoon. Ten slotte zijn de interne geheugens van smartphones altijd sneller als ze worden vrijgemaakt, dus alleen al het opschonen zorgt voor betere prestaties.
Wanneer moet u uw smartphone formatteren
Er is geen vaste termijn voor het formatteren van een smartphone: dat hangt af van hoe u het toestel gebruikt. Als u uw telefoon intensief gebruikt, veel apps installeert en verwijdert en deze vaak gebruikt, zult u uw telefoon veel eerder moeten formatteren dan wanneer u uw telefoon matiger gebruikt. De eerste groep moet zijn telefoon elke drie tot vier maanden formatteren, terwijl de tweede groep zijn telefoon elke zes tot acht maanden moet formatteren.
Hoe formatteer je je smartphone
Voordat je je smartphone formatteert, moet je ervoor zorgen dat je een back-up hebt gemaakt van al je belangrijke gegevens. Als we cloudsystemen gebruiken, zoals Apple’s iCloud of Google Drive/Photos, zal van veel van onze gegevens al een online back-up zijn gemaakt. Zodra onze gegevens veilig zijn, kunnen we verder gaan en het geheugen van de smartphone “plunderen”.
Als het een iPhone is, moeten we naar Instellingen > Algemeen > Herstellen gaan en de optie “Alle inhoud en instellingen wissen” selecteren. Op Android moeten we naar Settings > System > Advanced > Reset options > Erase all data (factory reset). Zoals altijd, in het geval van Android smartphones, kunnen de instellingen van telefoon tot telefoon veranderen, maar in alle gevallen, voordat we de smartphone herstellen, moeten we deze verbinden met het elektriciteitsnet en Wi-Fi, zodat de procedure niet stopt en wanneer we de telefoon opnieuw opstarten, opnieuw verbinding kunnen maken met onze account en al onze opgeslagen instellingen kunnen downloaden.