Dankzij wachtwoordmanagers hoeven we geen tientallen en tientallen toegangssleutels voor onze webprofielen te onthouden, we slaan ze gewoon allemaal op in de database
Het beheren van onze verschillende sociale accounts en al onze webprofielen betekent dat we heel veel wachtwoorden moeten onthouden. We kunnen natuurlijk één wachtwoord gebruiken voor alle verschillende kanalen, maar dat zou de IT-beveiliging drastisch verminderen. We kunnen dan vertrouwen op wachtwoordmanagers, software waarmee u uw toegangscodes voor thuisbankieren en alle diensten die u online gebruikt, kunt opslaan.
Gezien de geavanceerde wachtwoordontcijferingssoftware die cybercriminelen gebruiken, is het tegenwoordig van essentieel belang om complexe toegangscodes te gebruiken. Dit betekent dat een lange reeks cijfers en letters moet worden gebruikt. Het is onmogelijk om al deze referenties te onthouden. Wij kunnen ze weliswaar op een stukje papier bewaren, maar als wij dat kwijtraken, zullen wij alle wachtwoorden op een tijdrovende manier moeten achterhalen. In plaats daarvan is het gemakkelijker om te vertrouwen op een toepassing die het vuile werk voor ons doet. Een programma dat onze meest complexe geloofsbrieven onthoudt en voor ons beheert. Dat is precies wat wachtwoordmanagers doen.
Hoe het werkt
Met een wachtwoordmanager slaan we al onze inloggegevens op in het archief van onze computer, of op een cloud-server. Wanneer we ons moeten aanmelden bij een website of sociaal netwerk, vult de wachtwoordbeheerder automatisch de velden voor de gebruikersnaam en de toegangssleutel in, met behulp van een functie die form filler wordt genoemd. Dus we hoeven niet eens een wachtwoord te onthouden? Fout, we zullen op zijn minst de toegangscode moeten instellen en onthouden die nodig is om de password manager te activeren. In dit geval is het raadzaam een passphrase of toegangszin te gebruiken. U hoeft geen uren te besteden aan het bedenken van complexe wachtwoorden om ze te maken, aangezien deze apps wachtcodes van maximaal zestien cijfers kunnen genereren.
Meer veiligheid
Wachtwoordbeheer-software voorkomt dankzij automatische compilatie dat keyloggers, dat wil zeggen die kwaadaardige programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd en alles opslaan wat op het toetsenbord wordt getypt, onze geloofsbrieven kunnen achterhalen. Controleer bij het kiezen van een wachtwoordmanager of deze ook een functie heeft voor het snel bijwerken van inloggegevens. Dit kan zeer nuttig zijn wanneer een website of sociaal netwerk het doelwit is van hackers. Het verdient ook de voorkeur software te gebruiken waarmee u uw wachtwoorden kunt synchroniseren via één account, zodat u niet veel tijd verliest.