Een van de populairste accessoires van het moment zijn Bluetooth-headsets, draadloze headsets die comfortabel en praktisch zijn, ideaal voor het luisteren naar muziek en het afspelen van video-audio vanaf uw smartphone. Tot de interessantste producten uit het middensegment behoren met name twee modellen, de Redmi AirDots en de Xiaomi Mi AirDots, twee toestellen die op elkaar lijken maar in sommige opzichten toch sterk van elkaar verschillen. Hier is een volledige uitsplitsing van de verschillen tussen de Redmi AirDots vs Xiaomi Mi AirDots.
Redmi AirDots functies en functionaliteit
De Redmi AirDots is een Chinese draadloze headset, een modern en innovatief product met Bluetooth 5.0-connectiviteit en true wireless-technologie. Deze technische oplossing garandeert een optimale verbinding zonder de storingen die bij Bluetooth 4.2 modellen voorkomen. Deze toestellen garanderen een lange batterijlevensduur tot 5 uur, met een draadloze oplaadbehuizing, een omhullend en dynamisch geluid en een eigentijds en aantrekkelijk design.
Het gewicht is vrij laag, slechts 4,2 gram, met afmetingen waarmee de headset zonder enig ongemak gemonteerd kan worden, mede dankzij de extra tules die in de verpakking aanwezig zijn. De Redmi AirDots hebben een micro-USB-poort, zijn IPX4-gecertificeerd zodat ze alleen tegen regen kunnen, en er zijn knoppen voor het beheren van commando’s en functies, waaronder pauzeren, afspelen en stemassistentactivering.
De stroom wordt geleverd door een batterij van 40 mAh, een voor elke headset, plus een in het draagbare dockstation van 300 mAh. Audio ondersteunt de SBC standaard, met een 328 kbps signaal en een dynamische 7.2 mm driver die behoorlijk capabel is. De prijs van de Redmi AirDots ligt rond de €25, wat een zeer adequate waarde is voor een product als dit, dat in het middensegment is gepositioneerd. Over het geheel genomen is dit een draadloze hoofdtelefoon van goede kwaliteit, met fatsoenlijke audio-ondersteuning en voldoende autonomie.
Xiaomi Mi AirDots: kenmerken en functionaliteit
De Xiaomi Mi AirDots hoofdtelefoon is een product dat in 2018 is uitgebracht, dus vrij recent, waarmee het Chinese bedrijf heeft besloten om ook deze markt te betreden. Het toestel wordt geleverd met Bluetooth 5.0-connectiviteit, een belangrijk aspect om een vlekkeloze communicatie tussen de twee headsets te garanderen. Met een gewicht van slechts 4,2 gram blijven ze vrij licht en veroorzaken ze geen ongemak, zelfs niet als je ze meerdere uren aan laat staan.
Het ontwerp is minimalistisch en doet denken aan de Airpods van Apple, hoewel de kwaliteit duidelijk minder is. De audiokwaliteit is absoluut het hoogtepunt van de Xiaomi Mi AirDots, die helder, krachtig en scherp is, met een helder geluid en rijke details. De microfoon biedt echter niet dezelfde kwaliteit, omdat de stem wordt aangetast door interferentie en ruis, wat op de lange duur behoorlijk vervelend kan zijn.
De batterijlevensduur is gemiddeld voor een apparaat in deze klasse, met ongeveer 5 uur bij gebruik van de monomodus, anders met de stereo-optie daalt dit tot 4 uur. Ook hier is er een hoesje met een dockstation, voor nog eens 12 uur draadloos opladen. De bediening gebeurt niet met de hand maar met een aanraakscherm, maar sommige functies zoals het schakelen tussen muziekstukken en het regelen van het volume ontbreken. De prijs van de Xiaomi Mi AirDots is €35-40, wat in lijn is met de geboden kwaliteit.
Redmi AirDots vs Xiaomi Mi AirDots: verschillen
Na het bekijken van de technische specificaties van de twee apparaten, kijken we nu naar de verschillen tussen de Redmi AirDots en de Xiaomi Mi AirDots. Esthetisch zijn ze vergelijkbaar, met een minimalistisch en modern ontwerp dat onopvallend is geïnspireerd op de beroemde draadloze hoofdtelefoons van Apple, hoewel het resultaat in beide gevallen niet helemaal hetzelfde is. De Redmi weegt ongeveer 4,2 gram en is iets groter dan de Xiaomi.
De interne batterij en batterijduur zijn hetzelfde, met beide apparaten die 4-5 uur activiteit bieden op een enkele lading. Hetzelfde geldt voor het dock, dat in totaal tot 12 uur batterijduur biedt, en er is een slimme oplaadfunctie op beide apparaten om energie te besparen wanneer ze niet worden gebruikt. De geluidskwaliteit is beter op de Xiaomi-hoofdtelefoon, hoewel de Redmi een 7,2 mm driver heeft met onderdrukking van omgevingsgeluid.
In termen van bediening zijn de twee producten totaal verschillend, waarbij de Redmi AirDots handmatige knoppen met fysieke knoppen biedt, en de Xiaomi Mi AirDots aanraakbediening. Het gebruik van de functies is sneller en intuïtiever op de Xiaomi, waar het bijvoorbeeld slechts één aanraking kost om de stemassistent te activeren, terwijl dit op de Redmi twee aanrakingen kost, maar dit is een klein verschil. Tot slot, gezien de prijs, de Redmi is veel goedkoper, kost bijna de helft van de prijs van de Xiaomi.
Xiaomi Mi AirDots of Redmi AirDots, welke moet ik kiezen?
De keuze tussen de Xiaomi Mi AirDots en Redmi AirDots draadloze hoofdtelefoon is niet eenvoudig, omdat de technische specificaties vergelijkbaar zijn, net als de functies, de standaarduitrusting en de audiokwaliteit. Het enige tastbare verschil is de fysieke bediening in het Redmi-model en de aanraakbediening in het Xiaomi-model, dus als u de voorkeur geeft aan dit systeem zult u voor het laatste model moeten kiezen.
Het prijsverschil is aanzienlijk, dus als u de fysieke bediening niet erg vindt, is de beste optie zeker de Redmi AirDots, een goedkope, functionele headset die garant staat voor een fatsoenlijke batterijduur en een goede geluidskwaliteit. In het algemeen bieden beide producten veel waar voor hun geld, dus beide zijn een goede keuze voor een lichtgewicht, moderne en functionele draadloze hoofdtelefoon.