Als we een messaging app moeten kiezen, is het dan beter om WhatsApp of Telegram te installeren? Hier is een punt-voor-punt-uitdaging tussen de twee messaging apps
Vandaag is WhatsApp de populairste en meest gebruikte messaging app ter wereld, maar dat zou snel kunnen veranderen. Er begint iets te piepen binnen het managementteam, en er verschijnen serieuze rivalen omheen, die marktaandeel willen afsnoepen van het berichtenplatform dat in handen is van Facebook. In Europa bijvoorbeeld blijft het gebruikersbestand van Telegram, een messaging app ontworpen en gemaakt door de Rus Pavel Durov, groeien.
In feite hebben Telegram en WhatsApp dezelfde functies: ze zijn een handig hulpmiddel voor het uitwisselen van berichten met vrienden en bekenden. Dit is echter slechts op het eerste oppervlakkige gezicht. Als je WhatsApp en Telegram grondig vergelijkt, zul je ontdekken dat er veel meer uitgesproken verschillen zijn tussen de twee platforms dan je zou denken. Telegram geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om supergroepen te maken met honderden of duizenden gebruikers, staat het gebruik van stickers toe (Facebook Messenger-achtige stickers) en heeft ook chatbots, d.w.z. gesprekken met robots aangedreven door kunstmatige intelligentie die we kunnen gebruiken om allerlei informatie te ontvangen.
Wat de weegschaal in het voordeel van Telegram heeft doen doorslaan, met veel gebruikers die bereid zijn het platform van Facebook te verlaten, zijn de functies die verband houden met privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Op Telegram zijn er bijvoorbeeld getimede chats, bepaalde gesprekken die zichzelf vernietigen na een korte periode die door de gebruiker is ingesteld. Op deze manier kun je elk bericht sturen naar wie je maar wilt zonder bang te hoeven zijn dat je wordt bespioneerd. Maar laten we eens in detail bekijken welke toepassing beter is tussen WhatsApp en Telegram.
Groepschats
Niet iedereen gebruikt messaging-applicaties om groepschats te maken met veel geregistreerde gebruikers, maar veel mensen voor hun werk of om informatie te ontvangen sluiten zich graag aan bij populaire groepen. Zo zijn er mensen die chats met veel mensen gebruiken om evenementen of producten te sponsoren of gewoon om hun medeburgers op de hoogte te brengen van incidenten, ongevallen of nieuws in verband met de landen en steden waar zij wonen. Als we messaging-apps gebruiken om zeer grote groepschats te houden, verslaat Telegram WhatsApp. Niet alleen zullen we een groter aantal abonnees kunnen hebben, maar voor beheerders zullen er een heleboel extra functies zijn die zorgen voor een snel en intuïtief beheer van de groep.
State Updates
Als we voor onze messaging app functies willen met foto’s en pop-up teksten die onze contacten kunnen informeren over wat we aan het doen zijn, dan is WhatsApp meer de app voor ons dan Telegram. De dienst die nu in handen is van Facebook heeft namelijk al enige tijd Staten geïntroduceerd, dat wil zeggen intrekbare foto’s, die alleen onze contacten kunnen zien, en die de mensen die in ons adresboek zijn opgeslagen informeren of we bezig zijn of dat we vrij zijn.
Computerbeveiliging
Als onze prioriteit bij het gebruik van een instant messaging-applicatie computerbeveiliging is, dan kan Telegram ons iets meer bieden dan WhatsApp. Niet alleen de pop-up chats waar we het al over hebben gehad, maar ook de weigering van Telegram om de beveiligingssleutels van chat encryptie te delen met derde bedrijven of overheidsinstanties. WhatsApp maakt ook gebruik van end-to-endencryptie om de chats van gebruikers te beschermen tegen hackers en cybercriminelen, maar gezien de recente cyberveiligheidsproblemen rond het Facebook-universum lijkt Telegram momenteel een robuustere app in dit opzicht.
Gegevensverbruik
Als we een vrij karig maandelijks data-abonnement hebben, is een van de belangrijkste aspecten bij de keuze tussen WhatsApp en Telegram zeker het verbruik van gigabytes internet van de app. Op dit gebied zijn er weinig vergelijkingen geweest en de gegevens zijn niet zeker, maar het lijkt erop dat WhatsApp, zonder gebruik te maken van chatbots en enkele extra diensten die in plaats daarvan aanwezig zijn op Telegram, beter geoptimaliseerd is om minder internetgegevens te verbruiken. Uiteraard hangt het van de gebruiker af of hij het downloaden van media al dan niet uitschakelt als hij zijn dataverbinding inschakelt.
Videobellen
Als je de app gebruikt om te bellen en af en toe videobellen nodig hebt, verslaat WhatsApp Telegram, dat deze specifieke functie niet heeft ingebouwd. Op WhatsApp kunnen ook videogesprekken in groepen worden gevoerd, een niet te onderschatten aspect waarmee de app soortgelijke diensten als Skype kan vervangen.
Bestanden delen
We sluiten af met een andere functie die veel wordt gezocht door gebruikers op dit soort apps: bestanden delen. Op dit gebied is er geen strijd. Telegram wint met 2-0 met één doelpunt per keer. WhatsApp staat in feite alleen het delen van bestanden toe die niet groter zijn dan 16MB, op Telegram kunnen we ook complexe werkprojecten versturen tot een maximum van 1,5GB.