AVIF, het nieuwe fotoformaat ondersteund door Chrome en Mozilla

Chrome en Firefox kondigen ondersteuning aan voor het AVIF-fotoformaat, dat afbeeldingen nog lichter zal maken

Het tijdperk van de Jpeg-bestanden loopt wellicht ten einde, en dit compressieformaat voor foto’s wordt niet om zeep geholpen door Png of het recente WebP: het wordt AVIF, AV1 Image File Format. AVIF is een formaat dat is ontwikkeld door de Alliance for Open Media (AOMedia) en is volledig gratis.

Bij de Alliance for Open Media zijn ook Google, Mozilla en Cisco aangesloten, naast andere digitale grootheden, en het is deze alliantie die ook het AV1-videocompressieformaat ontwikkelt dat, samen met H.266/VVC en MPEG 5, strijdt om de kroon van het beste videoformaat voor dit decennium. Het feit dat Google en Mozilla ook achter AV1 en AVIF staan, biedt AOMedia’s formaten echter een belangrijk strategisch voordeel: native integratie in ’s werelds populairste browsers: Chrome (en cascadeerbaar alle op Chromium gebaseerde browsers) en Firefox.

AVIF: waarom het ertoe doet

Het zijn de technische kenmerken die van AVIF een geloofwaardig alternatief voor Jpeg maken. Compressie kan bestanden tot tien keer lichter maken dan Jpeg, met behoud van hoge kwaliteit, ondersteuning voor HDR, een kleurdiepte van 8, 10 of 12 bits en ondersteuning voor zwart-witkanalen.

AVIF op Chrome en Firefox: wanneer komt het

Theoretisch zou AVIF al op de browsers van Google en Mozilla moeten zijn gearriveerd, maar de plannen van de twee bedrijven zijn vertraagd door de noodsituatie met het coronavirus. Mozilla, bijvoorbeeld, is al in januari 2020 begonnen het AVIF-formaat naar Firefox te brengen en was van plan het in mei in een definitieve versie in Firefox 76 te implementeren. Nu is het echter waarschijnlijk dat AVIF pas in augustus, bij de lancering van Firefox 80, op deze browser zal verschijnen. Hetzelfde geldt voor Chrome: AVIF komt waarschijnlijk in augustus met Chrome 85.

Netflix en Windows gebruiken het al

Een andere grote push voor AVIF wordt gemaakt door Netflix, dat dit bestandsformaat in 2018 heeft geïmplementeerd. Alle afbeeldingen die we zien in de apps van Netflix, op alle platforms, zijn precies in AVIF gecomprimeerd: de GUI met zijn pictogrammen, posters van films en tv-series en vele andere grafische elementen die we zien, zijn gecomprimeerd met dit formaat.

Finitief, zelfs als gebruikers het niet weten, is het zeer waarschijnlijk dat ze al AVIF-bestanden op hun computers kunnen openen: Microsoft integreerde de ondersteuning voor dit formaat al vorig jaar, met de Windows 10 May Update 2019.