Een van de parameters die de aankoop van Smart TV’s, maar ook smartphones en tablets, vandaag beïnvloedt, is de verversingssnelheid: hier is wat het is in een notendop
Vanaf een paar jaar horen we steeds meer over de verversingssnelheid. Jarenlang, decennialang, was de term op de achtergrond gebleven, voor het exclusieve gebruik van ‘insiders’, maar sinds enige tijd kun je hem bijna altijd terugvinden in de specificaties van Smart TV’s en smartphones onder het kopje verversingssnelheid.
Het is dan ook volstrekt normaal dat iemand zich afvraagt: wat is verversingssnelheid, en wie heeft er 120 Hz nodig? Een terechte en nuttige vraag, want tegenwoordig is de verversingsfrequentie een van de parameters die de aankoop van het ene product naar het andere kunnen doen verschuiven. In deze korte “gebruiksaanwijzing” leggen we in eenvoudige bewoordingen uit wat het is, hoe de verschillende verversingsfrequenties van elkaar verschillen, welke de populairste en nuttigste zijn en, natuurlijk, wie 120 Hz nodig heeft, en niet te vergeten 144 Hz die, naar we verwachten, vrijwel uitsluitend nuttig is voor fanatieke gamers.
Wat is verversingsfrequentie
De verversingsfrequentie van een scherm, of refresh rate, is een definitie die gameliefhebbers goed kennen omdat het voor hen een van de belangrijkste kenmerken van een monitor of Smart TV is. Om volledig te begrijpen wat het is, moet je eerst begrijpen hoe elk scherm werkt, of het nu een smartphone, een pc of een televisie is.
Displays tonen bewegende beelden omdat ze in een zeer snel tempo van het ene beeld naar het andere schakelen, zo snel dat het menselijk oog niet eens doorheeft dat het om een hoop statische beelden gaat en de hersenen geloven dat ze echt bewegen. Een beetje zoals de flip-boeken van vele jaren geleden, die bij snel bladeren een bewegend verhaal navertelden.
De verversingsfrequentie van een scherm geeft aan hoeveel beelden het in één seconde kan weergeven om een video te genereren. Het wordt gemeten in Hertz (Hz), zodat een 60 Hz beeldscherm 60 beelden in één seconde kan “veranderen”, evenals een 90 Hz beeldscherm, enzovoort. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de video aanvoelt.
Nu zou duidelijk moeten zijn waarom een gameliefhebber een hoge verversingssnelheid essentieel vindt: hoe sneller de Smart TV of monitor weergeeft wat er in het spel gebeurt, hoe groter de kans dat de speler op tijd reageert om bijvoorbeeld een aanval van de tegenstander te ontwijken.
Welke frequenties worden gebruikt en wat verandert
Als de verversingssnelheid daalt, voelt de video niet alleen minder vloeiend aan – soms ‘gekarteld’ – maar neemt het oog zelf ook een zichtbare flikkering waar, een effect dat de ogen uiteindelijk ook gaat belasten. Tegenwoordig zijn er in principe drie vernieuwingsfrequenties voor consumentenschermen: de “oude” 60 Hz, 90 Hz en 120 Hz.
Bij het overschakelen tussen 60 en 90 Hz kan het blote oog een toename in de vloeiendheid van het scherm waarnemen, terwijl tussen 90 en 120 Hz het verschil minder duidelijk is dan men zou denken. 120 Hz wordt vooral gebruikt voor de nieuwste generatie games, maar 144 Hz wordt bijna uitsluitend gebruikt door gamers.