Hoe Fortnite te downloaden uit de Google Play Store

De Fortnite app is ook aangekomen in de Google Play Store en kan nu gedownload worden. Hoe te downloaden en wat verandert er voor gebruikers

Een donderslag bij heldere hemel: Fortnite is nu te downloaden uit de Google Play Store. Het nieuws komt rechtstreeks van Epic Games, het softwarehuis dat Fortnite heeft gemaakt: na 18 maanden in de Epic Games Store te hebben gestaan, is Fortnite nu ook beschikbaar in de officiële Google Play Store. Het was een moeilijke beslissing voor Epic Games, maar uiteindelijk moesten ze toch toegeven, ondanks hun totale verzet tegen het uitbrengen van Fortnite op de Play Store.

Om het verhaal te begrijpen, moeten we 18 maanden terug in de tijd, toen Epic Games de Fortnite-applicatie uitbracht voor Android-smartphones. Destijds besloot het bedrijf het spel niet in de Play Store te publiceren, maar alleen in zijn eigen winkel: gebruikers downloadden de APK van het spel en installeerden het op hun smartphone. Deze beslissing werd genomen nadat Google en Epic Games geen akkoord hadden bereikt over de verdeling van de inkomsten uit in-app aankopen op Fortnite: het bedrijf uit Mountain View eiste namelijk 30% van de inkomsten uit de app, een regel die voor alle ontwikkelaars geldt. Epic Games vond het percentage te hoog en besloot daarom alles in eigen beheer te doen, waardoor Google in de kou kwam te staan.

Waarom krabbelde het softwarebedrijf na 18 maanden terug? Het is heel eenvoudig: er verschenen te veel pop-upberichten op de Android-smartphones van spelers om hen te waarschuwen voor de gevaren van het downloaden van apps van buiten de officiële winkel. Deze praktijk werd door Epic Games als oneerlijk beschouwd, maar het bedrijf zag zich genoodzaakt Fortnite uit te brengen in de Google Play Store.

Fortnite beschikbaar in de Google Play Store, Epic Games’ tegenwerking

Een app uitbrengen in de Google Play Store is de droom van elke ontwikkelaar, maar dit lijkt niet het geval te zijn voor Epic Games. Het Amerikaanse softwarehuis was niet erg blij met het uitbrengen van Fortnite op de Google Play Store: voortaan belandt 30% van alle aankopen die gebruikers doen via de app die ze downloaden uit de officiële winkel van Google in de zakken van Big G. Dit is de “belasting” die alle ontwikkelaars moeten betalen om hun apps in de Google Play Store te mogen publiceren. Epic Games probeerde ook een korting voor ontwikkelaars te bedingen, maar Google was onvermurwbaar dat het geen favorieten zou spelen: de regels zijn voor iedereen hetzelfde.

Waarom heeft Epic Games Fornite 18 maanden na de komst van de app op Android-smartphones in de Google Play Store uitgebracht? Het bedrijf legde dit uit in een persbericht, op een nogal harde toon. Volgens Epic Games benadeelt Google alle apps die niet in zijn officiële winkel staan door dreigende pop-ups weer te geven die gebruikers waarschuwen dat er mogelijk virussen aanwezig zijn. Dit is ook het geval voor degenen die Fortnite downloaden uit de Epic Games App Store.

Om problemen te voorkomen, heeft Epic Games besloten Fortnite uit te brengen in de Google Play Store en, in ieder geval voorlopig, een einde te maken aan de kwestie met Big G.

Fortnite in de Google Play Store, wat verandert er voor gebruikers

Gebruikers die Fortnite spelen op hun Android-smartphones en de app hebben gedownload uit de Epic Games Store hoeven zich geen zorgen te maken: er verandert niets. De game zal ondersteund blijven worden en er zullen voortdurend updates komen.

Hoe Fortnite te downloaden uit de Google Play Store

Om Fortnite te downloaden uit de Google Play Store, ga je naar de winkel via je smartphone-app en zoek je naar ‘Fortnite’. Nadat je het hebt gedownload, moet je wachten tot het is geïnstalleerd. Pas dan kun je beginnen met spelen.