The Queen of Chess: Wie speelt Anya Taylor Joy

The Queen’s of Gambit is Netflix’s onthulling tv-serie beschikbaar vanaf oktober: ontdek meer over het plot en de hoofdrolspeelster

The Queen of Chess is Netflix’s nieuwe onthulling tv-serie. Geïnspireerd op de roman van Walter Tevis, geschreven in 1983, vertelt de serie het verhaal van Elizabeth Harmon, een meisje dat opgroeit in een weeshuis en er dankzij haar passie voor schaken in slaagt haar leven een andere wending te geven en uit te blinken in een door mannen gedomineerd en bevooroordeeld veld.

Net als een feniks die uit de as herrijst, vertelt de TV-serie het verhaal van de evolutie van een verlegen maar briljant meisje dat erin slaagt een uitweg te vinden uit een leven vol ontberingen dat haar al op het lijf geschreven lijkt. Wat het nog interessanter maakt zijn de kleuren, de settings, de wendingen en een maniakale aandacht voor detail. Maar de kers op de taart is zij, de hoofdrolspeelster Anya Taylor Joy, die voor de rol geboren lijkt en het publiek vanaf het begin aan het scherm gekluisterd houdt. Na de release van de tv-serie op Netflix is de aandacht op haar gericht en de mogelijkheid dat ze terugkeert voor een tweede seizoen.

The Queen of Chess: waargebeurd verhaal en plot

The Queen’s Gambit, de oorspronkelijke titel van The Queen of Chess, is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, het verhaal dat wordt beschreven in de roman van Walter Trevis.

In de tv-serie worden namelijk fantasierijke momenten afgewisseld met andere situaties die verband houden met de Amerikaanse geschiedenis en het nieuws, zoals de historische uitdaging tussen de Verenigde Staten en Rusland, ook in de wereld van het schaken.

Het plot draait om Beth Harmon, die we volgen vanaf haar negende jaar als ze na de dood van haar moeder wordt ondergebracht in een weeshuis, waar ze een deel van haar leven zal doorbrengen.

Hier ontmoet ze de verzorger, een schaakliefhebber die in stilte in de kelder van het weeshuis speelt. Geïntrigeerd door het spel, begint zij het te bestuderen en daagt de man uit, waarbij zij onmiddellijk blijk geeft van een ongelooflijk talent. Ze worden haar obsessie en het is dankzij hen dat ze snel zal opvallen in de nogal gesloten en door mannen gedomineerde omgeving.

Ze zal erin slagen zich op te dringen dankzij haar talent, haar briljante geest en haar karakteristieke vastberadenheid. We volgen Beth op het kronkelige pad van haar leven. Actrice Anya Taylor Joy, die Beth speelt, komt in de serie voor vanaf haar tienerjaren in een weeshuis tot aan haar volwassenheid. Zij is degene die de aandacht van het publiek heeft getrokken.

Wie is Anya Taylor Joy uit Queen of Chess

Anya Taylor Joy is de revelatieactrice van 2020. Ze is de laatste weken bekend geworden door haar hoofdrol in The Queen’s Gambit en heeft al verschillende optredens op haar naam staan. Zo was haar debuut in de film The Witch uit 2016. Velen kennen haar nog van Peaky Blinders of het komische drama Emma, gebaseerd op de roman van Jane Austen.

Ze zal binnenkort ook te zien zijn in de Mad Max spin-off, waarin ze Furiosa zal spelen.

Anya Taylor Joy zei over haar voorbereiding op de tv-serie:

Ik heb mijn ziel aan deze rol gegeven. Het was ik en Beth, en Beth en ik. We zijn samen op reis gegaan. En ik heb nog nooit zo’n sterke band gehad met een personage: als zij een slechte dag had, had ik ook een slechte dag.”

Het enige wat nog rest is haar optreden te bewonderen: The Chess Queen is vanaf oktober 2020 beschikbaar op Netflix.