Inspiratie en buikgevoel

Ilka Friese is een van de topmanagers bij NTT Data en doet een beroep op vrouwen om meer op hun intuïtie te vertrouwen. Zij zal een keynote geven op het FIT-congres.

ITB: Als Germany CFO en Managing Director van NTT Data bent u succesvol geweest in een nogal door mannen gedomineerde bedrijfstak. Wat is de sleutel tot uw succes?

Friese:De IT-industrie is al lang geen puur mannelijk domein meer, ook al zou ik graag nog meer vrouwen in dit boeiende werkveld zien. Ik heb gezien hoe de leiderschapsstijl om mij heen in de loop der jaren is veranderd, van traditioneel hiërarchisch leiderschap in de groep naar een agile leiderschapsstijl. Vandaag is een leiderschapsstijl die gedijt op snelle beslissingen en vertrouwen in mensen onontbeerlijk. Het gaat ook om diversiteit en passie voor een gemeenschappelijk doel dat tot succes leidt. Ik beschouw een louter op geslacht gebaseerde benadering als achterhaald. Diversiteit authentiek beleven in de waarden en attitudes van ieder mens is de echte uitdaging.

ITB: Waarom zijn vrouwen onmisbaar voor leidinggevende functies?

Friese:Van vrouwen wordt vaak gezegd dat ze empathisch en extravert zijn. Voor mij zijn dit echter kenmerken – volledig onafhankelijk van het geslacht – die in het algemeen deel moeten uitmaken van leiderschapscompetentie. Mijn ervaring is dat een groter aandeel vrouwen, vooral op leidinggevend niveau, leidt tot een grotere benaderbaarheid, nieuwsgierigheid en openheid voor ideeën uit alle lagen van de organisatie. Over het algemeen vertonen gemengde teams beter probleemoplossend gedrag en vergroten zij het vermogen tot innovatie, zoals uit talrijke studies is gebleken. Hoe dan ook, ik zie de “vrouwelijke toegevoegde waarde” in de besluitvorming in het feit dat vrouwen hun gevoel als een tweede brein gebruiken en zich niet uitsluitend baseren op feiten en cijfers.

ITB: Wat bedoelt u daarmee?

Friese:Voor mij als CFO zijn inspiratie en het zogenaamde onderbuikgevoel net zo belangrijk voor beslissingen als ratio. In mijn ervaring zouden wij vrouwen de moed moeten hebben om veel vaker onze intuïtie te gebruiken en daardoor moediger en sneller beslissingen te nemen en authentieker te zijn in de leiderschapsrol. Het principe van “probeer en faal snel” past hier goed en beschrijft volgens mij een “innovatiedeugd” die uiteindelijk op deze elementen voortbouwt. In de snelle wereld van vandaag gaat het om het ontwikkelen van een balans tussen hoofd en gevoel bij het nemen van beslissingen – en dat is waar wij vrouwen een voordeel hebben.

ITB: NTT Data is een Japanse speler. Hoe ervaart u de bedrijfscultuur?

Friese:De bedrijfscultuur is gericht op harmonie, gekoppeld aan een typisch Japans waardesysteem van wederzijds respect, klantgerichtheid en duurzaamheid. Het resultaat is een prestatiegerichte cultuur, die echter ook openstaat voor wereldwijde interactie en samenwerking. Als CFO breng ik enerzijds mijn passie voor cijfers mee en geef ik anderzijds vorm aan de rol van “Chief Inspirational Officer”. In deze rol heb ik bijvoorbeeld het WiN-programma (Women inspire NTT) opgezet, waarmee we vrouwen mondiger maken en onze bedrijfscultuur afstemmen op nieuwe eisen.

ITB: Welke eisen stellen vrouwen in leidinggevende posities vandaag de dag?

Friese:Waar ik momenteel potentieel zie voor vrouwelijke leiders is de moed om problemen direct en open aan te pakken en ook zelfverzekerd hun eigen oplossingen aan te dragen. We moeten onze netwerkvaardigheden duidelijker gebruiken en ook doelbewuster en zelfverzekerder optreden op het gebied van gelijke beloning.

ITB: Welke tips heb je voor vrouwelijke managers in spe?

Friese:Vertrouw op jezelf en wees moedig – doe het gewoon! Betrek mannelijke collega’s erbij en win ze voor je doelstellingen. Bevorder gemengde teams!

ITB: Hoe zag uw carrière eruit?

Friese:Mijn pad leidde me van een groot Amerikaans bedrijf via een Duitse autofabrikant naar NTT Data. Als gevolg daarvan leerde ik, naast mijn deskundigheid op het gebied van cijfers, belangrijke verschillen in bedrijfscultuur en leiderschap kennen. Bij NTT Data heb ik mijn intuïtie kunnen bewijzen in verschillende managementfuncties. En ik ben ervan overtuigd dat mijn inspirerende kracht nog steeds werkt, zelfs zo ver weg als Japan!