De anatomie van de app-hype

In een interview met IT-BUSINESS onthulde Sebastian Baltes, die bij Objectcode werkt aan web- en app-ontwikkeling, welke vorm van apps hij als de toekomst ziet, over welke vaardigheden app-ontwikkelaars moeten beschikken en waarom “het web aan de winnende hand is” en platforms van ondergeschikt belang worden.

ITB: Er wordt steeds minder gesproken over “software” of “programma’s”; in plaats daarvan ligt de nadruk op “apps”, wat zoiets is als de bijnaam voor “applicaties”. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen “native apps”, “web apps” en “hybride apps”. Wat bedoelen we daarmee? Laten we beginnen met native apps?

Baltes: Native apps zijn de klassieke vorm van apps. Ze moeten vanaf nul worden ontwikkeld voor elk mobiel platform, zoals iOS, Android of Windows Phone. Native apps zijn dus perfect afgestemd op het betreffende platform.

ITB: En wat verstaat u onder “webapps”?

Sebastian Baltes is web- en app-ontwikkelaar bij Objectcode.

Baltes: Strikt genomen zijn webapps geen apps, maar gewone websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dus je kunt ze niet installeren via de app store. In plaats daarvan worden webapps, zoals elke website, geleverd via een webserver en zijn ze gebaseerd op webtechnologieën. Web apps hebben veel beperkingen, vooral op het gebied van technische interfaces zoals het bevragen van sensoren. Met de toenemende ondersteuning en rijping van HTML5 verbetert de situatie echter.

ITB: Hoe zou u de term “hybride apps” onderscheiden van de andere soorten apps?

Baltes: Hybride apps zijn een mix van native en web apps. Ze worden slechts eenmaal geprogrammeerd voor alle platforms. In de kern is het een mobiele website die verpakt is in een native omhulsel. Deze wrapper is vooraf gebouwd als een open source component, en u programmeert alleen de website. Hybride apps worden normaal geïnstalleerd via de app store en draaien ook zonder webserver. In tegenstelling tot webapps heb je ook volledige toegang tot alle interfaces van het systeem.

ITB: Volgens Gartner is de toekomst aan hybride apps. Hoe ziet u dat? Ik zie het op dezelfde manier. Het grootste voordeel van de hybride app ten opzichte van de native app is de kostprijs – je hoeft de hybride app maar één keer te ontwikkelen en hij draait dan op alle toestellen. Gartner voorspelt een steeds heterogenere markt met veel platforms, wat goed te zien is aan de ontwikkeling tot nu toe – in het begin was er alleen de iPhone, al snel kwamen daar Android en onlangs Windows Phone bij. En hoe meer platforms er op de markt zijn, hoe groter het kostenvoordeel. Hybride apps hebben echter ook nadelen. Het belangrijkste punt van kritiek is de interface.

Hybride apps zien er op alle platforms hetzelfde uit, dus zijn ze niet optimaal aangepast aan het platform. Ze lopen vaak niet zo soepel. Het is ook niet mogelijk om alles te doen wat met native interfaces kan worden gedaan. Hybride apps zijn meestal ongeschikt voor complexe interfaces zoals spelletjes. Een mogelijkheid is gedeeltelijk hybride apps, waarbij de interface in de eigen taal wordt geïmplementeerd. U verliest echter een deel van het kostenvoordeel, dus het is alleen de moeite waard als de app veel op de achtergrond doet. Op dit moment speelt de hybride aanpak zijn kracht vooral uit in apps die meer dienen om informatie weer te geven en te verwerken en in apps die intern binnen het bedrijf worden gebruikt. De tijd speelt echter in het voordeel van de hybride aanpak, omdat webstandaarden in de toekomst volwassener zullen worden en beter ondersteund zullen worden.

Aanvullende informatie

Over de persoon

Sebastian Baltes is een ontwikkelaar op het gebied van web- en app-ontwikkeling bij Objectcode in Lünen. Sinds 2008 ondersteunt hij diverse e-business projecten met de huidige webtechnologieën.

web | www.objectcode.de

ITB: Er worden momenteel veel freelancers gezocht voor het programmeren van apps. Naar welke vaardigheden en programmeertalen is met name vraag?

Baltes: Voor hybride apps heb je vooral webtechnologieën nodig, d.w.z. HTML5, CSS en Javascript, evenals kennis van het Phonegap-framework. In principe kan iedereen die moderne websites kan programmeren ook hybride apps bouwen. Voor native apps zijn echter heel andere vaardigheden vereist, afhankelijk van het systeem. Voor iOS heb je een Mac nodig, de ontwikkelomgeving XCode en moet je bedreven zijn in ObjectiveC en de iOS API. Voor Android daarentegen moet je Java en de Android API kennen. En met Windows Phone heb je een Windows 8-computer nodig, de Visual Studio-ontwikkelomgeving en kennis van C# en de Windows Phone API.

ITB: Over Windows 8 lopen de meningen uiteen. Maar één aspect kan hier van belang zijn: in plaats van apps kunnen ook HTML5-tegels worden geïntegreerd. Zou de integratie van HTML5 in interfaces een rem kunnen zetten op de app-hype?

Baltes: Op de lange termijn zal het web winnen en zal het specifieke platform van secundair belang worden. Webtechnologieën worden zelfs al gebruikt door desktopsystemen, zoals sommige Linux-desktops. Maar webapps zijn nog steeds beperkt in hun mogelijkheden, dus apps die vanuit de app store worden geïnstalleerd – of ze nu hybride of native zijn – zullen nog enkele jaren de standaard blijven.