De nieuwe mobiele communicatiestandaard 5G creëert nieuwe economische mogelijkheden voor het ICT-kanaal. Maar het is network slicing dat M2M-communicatie betaalbaar maakt en IoT-gebaseerde as-a-service aanbiedingen levensvatbaar.
Mobiele standaarden tot en met 4G hebben de massamarkt opengesteld voor mobiele telecommunicatie – telefonie en data. 5G is nu bedoeld om M2M-connectiviteit en dus IoT-toepassingen betaalbaar te maken in B2B- en B2C-scenario’s.
De brancheorganisatie GSMA schat dat netwerkexploitanten alleen al in Europa maar liefst 500 miljard euro kwijt zullen zijn aan de uitrol van 5G. De vraag hoe zij het geïnvesteerde geld kunnen terugverdienen ligt dan ook voor de hand.
Zeker niet uit de consumentenmarkt. Omdat de communicatie-industrie “aan alle kanten onder druk staat”, waarschuwen analistenbureaus als Accenture. De inkomstengroei stokt. Eindgebruikers hebben nieuwe manieren van digitale betrokkenheid gevonden, zeggen zij. Ontwrichtende nieuwkomers op de communicatiemarkt “ondermijnen” de traditionele diensten, zo zeggen zij. Consumententoepassingen zijn niet voldoende om de enorme investeringen in 5G op lange termijn te rechtvaardigen.
De waarde van een bit
De bedenkers van 5G-mobiel hebben drie primaire gebruiksscenario’s bedacht:
- Enhanced Mobile Broadband of eMBB (kort voor Enhanced Mobile Broadband):toepassingen met hoge bandbreedtevereisten en een hoge tolerantie voor kortstondige onderbrekingen, waaronder streaming 3D-video, 360-gradenvideo en virtuele realiteit
- massieve IoT of mMTC (Massive Machine-Type Communications): toepassingen die goedkope draadloze connectiviteit vereisen voor het verzenden van niet tijdkritische sensorgegevens
- latentiegevoelige communicatie met missiekritische betekenis of URLLC (Ultra-Reliable Low-Latency Communications): toepassingen met een latentietijd van minder dan 1 milliseconde en timestamp-mogelijkheden, zoals chirurgie op afstand, fabrieksautomatisering, autonoom rijden en dergelijke
De waarde van een bit in deze drie gebruiksscenario’s is geenszins identiek.
Voor telecomproviders is de grootste uitdaging nu om de waarde van connectiviteit in de waardeketen te maximaliseren, zodat het netwerk op een intelligente manier te gelde kan worden gemaakt. Met dit doel voor ogen zullen de communicatieaanbieders ernaar streven de prijzen te differentiëren op basis van het gebruik. Network slicing komt op het juiste moment.
Met network slicing in 5G hebben mobiele aanbieders voor het eerst de mogelijkheid om mobiele bandbreedte softwarematig te partitioneren. Voor het eerst kunnen 5G mobiele exploitanten zeer verschillende doelgroepen voorzien van vraaggestuurde en individuele mobiele diensten in één en dezelfde frequentieband.
Maken van 5G monetisatie toepassingsspecifiek
Volgens deskundigen zal de dominante bron van inkomsten in de eerste fase van de uitrol van 5G eMBB zijn en dus de consumentenmarkt. Dit is waar bestaande klantenrelaties op de voorgrond treden, meent adviesbureau Accenture. In deze fase zouden de 5G-aanbieders zich meer moeten richten op data-intelligentie over hun klanten.
Volgens Accenture kan worden aangenomen dat mobiele aanbieders andere inzetscenario’s zullen moeten aanboren, waaronder B2B en B2B2X, naarmate de acceptatie van 5G-netwerken toeneemt. Deze toepassingen zullen dan op lange termijn de overhand krijgen, meent onder meer Michael Fireman, directeur productbeheer bij Ericsson.
“De laatste mijl van het internet” zal op lange termijn worden gedomineerd door M2M-communicatie. Dit geldt voor toepassingen zoals track-and-tracing in de logistiek, real-time monitoring van kritieke infrastructuur, real-time connectiviteit van autonome voertuigen en dergelijke. Om deze markt te bereiken, moeten de telecomproviders en hun kanaalpartners gezamenlijk volledig nieuwe wegen inslaan.
“Momenteel gebruiken bedrijven minder dan vijf procent van hun IoT-data”, onthult Rami Avidan, SVP IoT Deutsche Telekom. Maar het ivd is een eerste vereiste voor een succesvolle verschuiving naar een “circulaire economie”. Betrouwbare connectiviteit is op zijn beurt “onmisbaar voor elke IoT-oplossing”, meent Avidan.
Scepsis en terughoudendheid
Volgens een recente studie van adviesbureau Accenture moeten ICT-leveranciers nog steeds naar school om te leren hoe ze zakelijke klanten het beste kunnen aanspreken. Accenture had voor de studie meer dan 1.800 leidinggevenden in middelgrote en grote ondernemingen in tien landen ondervraagd. De belangrijkste bevinding komt erop neer dat de overheersende houding er een is van diepe scepsis.
De respondenten noemden hoge aanloopinvesteringen (36%), uitdagingen rond beveiliging (32%) en een gebrek aan acceptatie bij hun eigen personeel (29%) als de grootste obstakels op de weg naar 5G.
Het negatieve effect van hoge investeringskosten op de balans en de belastingdruk treft vooral het mkb. In het verleden konden kleine en middelgrote ondernemingen deze situatie oplossen met behulp van leasingcontracten, omdat zij bij zogenaamde operationele leasing alleen de bedrijfskosten mochten boeken en niet de totale verplichtingen van het leasingcontract. Dat is nu in principe voorbij.
IFRS 16 verandert koopgedrag
Volgens de nieuwe standaard IFRS 16 is deze zogeheten balansneutrale presentatie van leasecontracten sinds begin 2019 niet meer toegestaan. Overigens is IFRS 16 ook in Duitsland van toepassing op alle KMO’s. De alternatieve, afgezwakte standaard IFRS voor KMO’s is in de EU niet toegestaan. Leasing van materiële activa verandert dus belangrijke kerncijfers van de bedrijfsbalans en zal het komende jaar waarschijnlijk van invloed zijn op de vraag.
In Europa alleen al zouden leases buiten de balans om in het laatste boekjaar vóór de publicatie van de IFRS 16-norm een totaalbedrag van 0,71 biljoen dollar hebben bereikt, meldt IFRS. Daarmee kwam Europa op dat moment op de tweede plaats achter Noord-Amerika (0,97 biljoen dollar).
Een vrijstelling kan helpen. De leasing van materiële activa met een aankoopprijs van minder dan 5.000 US dollar per leasingobject kan voor de leasingnemer buiten de balans blijven.
Het fiscale hefboomeffect van de huidige vrijstelling heeft een enorme reikwijdte, vooral vanuit het perspectief van het Duitse mkb.
Zou een middelgrote onderneming bijvoorbeeld haar duizend werknemers uitrusten met 5G-geschikte hardware met een waarde van minder dan 5.000 US dollar per leasingobject, dan zou dat een enorme belastingvermindering betekenen.Indien bijvoorbeeld een middelgrote onderneming haar duizend werknemers zou uitrusten met 5G-geschikte hardware ter waarde van minder dan 5.000 US dollar per eenheid en voor het totale bedrag een leasingcontract zou sluiten met een looptijd van meer dan één jaar, zou dit neerkomen op een aanzienlijk bedrag in de ééncijferige miljoenen; dit bedrag zou dan niet tot de activa en passiva van de licentiehouder worden gerekend, zelfs niet volgens IFRS 16. Als de aankoopprijs van de apparatuur echter de drempel van 5.000 US dollar per stuk overschrijdt, is leasing misschien niet eens een optie voor het bedrijf in kwestie.
Slechts één bedrijf in de Dax heeft de IFRS 16-regel vrijwillig vervroegd toegepast: Deutsche Post.
IoT-geïmplementeerde as-a-service bedrijfsmodellen in opkomst
Voor aanbieders in het ICT-kanaal is het tijd om hun relaties met hun B2B-klanten en mogelijk ook hun eigen bedrijfsmodellen tegen de achtergrond van IFRS 16 grondig te heroverwegen.
“Door de wijziging in de boekhoudkundige verwerking van huurders wordt het onderscheid tussen leases en servicecontracten belangrijker”, aldus Christian Landgraf, partner bij Rödl & Partner, over de standaard. Volgens IFRS 16 is er sprake van een leaseovereenkomst indien de vervulling ervan afhankelijk is van het gebruik van een concreet identificeerbaar actief en de zeggenschap over dit concreet identificeerbaar contractueel object gedurende de looptijd van het contract wordt overgedragen.
De boekhoudkundige verwerking volgens IFRS 16 is van invloed op belangrijke kengetallen zoals de solvabiliteitsratio en daarmee indirect op de liquiditeit. Dit effect wordt “versterkt door het degressieve verloop van de kostenverantwoording voor de lessee”, aldus Landgraf.
Net als voorheen wordt de boekhouding van de lessor gebaseerd op de vraag welke partij de belangrijkste voordelen en risico’s draagt in verband met het geleasede actief.
Apparatuurleveranciers in het ICT-kanaal kunnen hun zakelijke klanten de benodigde 5G-apparatuur blijven aanbieden via leasecontracten met gunstige fiscale gevolgen als zij in hun product- en prijsbeleid rekening houden met de nieuwe IFRS 16-boekhoudnorm, inclusief de vrijstelling.
De nieuwe norm gaat de implementatiefase in op een moment dat de implementatie van nieuwe as-a-service bedrijfsmodellen op de technische onderbouwing van een IoT-platform zowel technisch als economisch haalbaar is geworden – met 5G wel te verstaan.
De voortschrijdende IoT-isering van de economie maakt het voor het eerst mogelijk om gebruiksgebaseerde dienstenaanbiedingen te implementeren die zijn gebaseerd op de daadwerkelijke belasting van de betrokken tastbare activa. Daartoe moeten de betrokken materiële activa relevante meetgegevens registreren met behulp van geschikte sensortechnologie en deze als ruwe gegevens doorsturen naar het analyseplatform van de dienstverlener om te worden geëvalueerd. Tot nu toe is de implementatie mislukt vanwege de hoge kosten van draadloze connectiviteit. Alleen netwerk slicing in 5G maakt M2M-communicatie betaalbaar en IoT-geörienteerde as-a-service aanbiedingen levensvatbaar. Avidan van Deutsche Telekom pleit in dit verband voor een brede harmonisatie van IoT-standaarden en -ecosystemen.
Conclusie
Voor de ICT-industrie creëert de door 5G mogelijk geworden IoT-isering van de economie – en de beperking van IFRS 16 – een vruchtbare bodem voor nieuwe as-a-service bedrijfsmodellen. Interessant is dat de IFRS 16-regel hierop niet van toepassing is.