Eindgebruiker

Een eindgebruiker is de persoon die een computersysteem gaat gebruiken nadat het volledig is ontwikkeld en geconfigureerd. Eindgebruikers zijn verschillend van gebruikers die verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen of onderhouden van een computerproduct, zoals programmeurs, technici en systeembeheerders.

Eindgebruikers kunnen al dan niet de klant van een product zijn. Vooral in bedrijfsomgevingen is de klant het bedrijf dat hardware of software koopt voor al het personeel, terwijl de eindgebruiker de individuele werknemer is die de technologie daadwerkelijk gaat gebruiken. Fabrikanten zullen vaak verschillende berichtgeving over de voordelen van hun product gebruiken bij marketing aan verschillende soorten klanten; een IT-manager bij een groot bedrijf zal andere motivaties hebben om te overwegen om een ​​specifiek product in bulk te kopen dan een persoon die ook de eindgebruiker zal zijn.

In tegenstelling tot marketingprofessionals zijn productontwikkelaars zeer geïnteresseerd in de behoeften, uitdagingen en instincten van hun eindgebruikers bij het maken van een nieuw product of het bijwerken van een bestaand product. Het is belangrijk voor deze ontwikkelaars om te begrijpen hoe hun product zou moeten functioneren in praktijkgevallen. Als zodanig gebruikt de meeste eindgebruikersdocumentatie die bij een product wordt geleverd, toegankelijke taal die duidelijk en beknopt is, maar niet te technisch. Grote computersystemen of complexe programma’s kunnen ook meer gedetailleerde documentatie verstrekken aan het onderhoudspersoneel waarnaar hierboven wordt verwezen, die over geavanceerde technische kennis beschikken en verantwoordelijk zijn voor het verzekeren van de dagelijkse werkzaamheden.