Wat is identity-as-a-service (idaas)?

IDaaS is een acroniem voor Identity-as-a-Service en verwijst naar identiteits- en toegangsbeheerdiensten die op abonnementsbasis worden aangeboden via de cloud of SaaS (software-as-a-service).

Dit in tegenstelling tot traditionele oplossingen voor identificatie en toegangsbeheer (IAM) die doorgaans volledig on-premise worden uitgevoerd en worden geleverd via gebundelde software en / of hardware. Deze systemen zijn voor hun IAM-diensten ook sterk afhankelijk van Active Directory (AD) en het Lightweight Directory Access Protocol (LDAP).

Hybride IAM-oplossingen en Pure IDaaS-services

De kloof tussen traditionele IAM-software en native IDaaS-opties overbruggen zijn hybride IAM-oplossingen van leveranciers als Microsoft en Amazon die cloudgebaseerde directories bieden die linken met lokale IAM-systemen.

Native cloud-gebaseerde IDaaS-oplossingen van leveranciers als Okta en Centrify, evenals VMware met zijn nieuwe Identity Manager-service, beginnen aan grip te winnen naarmate bedrijven de acceptatie van cloud- en mobiele services blijven versnellen en beheren.

Deze IDaaS-oplossingen bieden een reeks identiteits- en toegangsbeheerdiensten, zoals:

  • Single Sign-On (SSO) -functionaliteit via de cloud
  • Federated Identity Management voor toegangsbeheer
  • Password management

Gartner verwacht dat pure IDaaS-services tegen eind 25 2015% van de totale IAM-markt beslaan, tegenover slechts vier procent in 2011.