Sage vindt zichzelf opnieuw uit als een puur SaaS-bedrijf

De weg van “on-prem” naar “cloud-connected” naar “cloud-native” is duidelijk uitgestippeld bij Sage. De resellers en onafhankelijke ontwikkelaars in de voormalige “Sage KHK” en huidige “Sage 100cloud Plus” omgeving kunnen opgelucht ademhalen.

Sage begon op de Duitse markt in 1997 met de overname van het softwarehuis KHK en zijn veelgebruikte “Officeline” oplossing. Intussen is de software omgedoopt tot “Sage 100cloud Plus” en is zij sterk aanwezig in de Duitse KMO-sector. “Dit product heeft het grootste aandeel in onze verkoop in Duitsland. In dit opzicht zijn fundamentele beslissingen over welke paden we willen bewandelen met deze software van centraal belang voor ons bedrijf hier,” zegt Andreas Zipser, Managing Director Central Europe bij Sage. Dit alvast: de opvolger van Sage-KHK wordt op de markt gebracht als een native cloud-product. Een intern team van ontwikkelaars zal de bestaande desktopoplossing blijven ontwikkelen – inclusief de ongeveer 200 add-ons in de app store en een optie voor Sage-partners om hun apps, die oorspronkelijk voor de on-premises sector waren ontworpen, naar de cloudwereld over te brengen. “Bestaande ontwikkelingen en programmeringen kunnen dus gebruikt blijven worden met de nieuwe native cloud-versie – dit is natuurlijk zeer belangrijke informatie voor de ontwikkelaarsgemeenschap,” benadrukt de manager.

Fundamentele verandering in strategie

Andreas Zipser, Managing Director Central Europe, Sage

Andreas Zipser, Managing Director Central Europe, Sage

In het najaar van 2018 werd de toenmalige CFO, Steve Hare, gepromoveerd tot CEO van Sage Group. De waarde van het Sage-aandeel steeg in de daaropvolgende maanden met bijna 30 procent. De reden hiervoor was de aankondiging van de fundamentele strategiewijziging om Sage als een zuiver SaaS-bedrijf te positioneren. De manier waarop dit gebeurt, verschilt echter van land tot land naar gelang van de marktsituatie. In dit opzicht was het niet helemaal duidelijk welke wegen met “Sage 100cloud Plus” zouden worden bewandeld. Nu is het duidelijk: “Er zullen een paar verbeteringen zijn in het ontwerp en de gebruikerservaring, maar de look en feel blijven zoals gewoonlijk. De software zal dan echter volledig browsergebaseerd zijn en volledig via de webbrowser kunnen worden bediend.”

Disruptive technology

Er zijn redenen waarom de weg naar de cloud met kracht wordt bewandeld: “Kleine en middelgrote ondernemingen hebben inmiddels ingezien dat er speciale knowhow en IT-infrastructuren nodig zijn die hun eigen capaciteiten te boven gaan om een veilig datacenter te exploiteren,” aldus Zipser. “Daarom leggen steeds meer bedrijven deze taken in handen van gespecialiseerde operatoren”. De tijd dat bedrijven hybride IT-architecturen in gebruik hebben, zal nog wel even duren, stelt de Sage-manager. Cloud computing is een disruptieve technologie die uiteindelijk de overhand zal krijgen op de markt, daarvan is het hoofd Centraal-Europa bij Sage overtuigd. “Vanuit ons oogpunt zullen uiterlijk in 2030, uitzonderingen daargelaten – bijvoorbeeld in de freeware-sector – on-premise architecturen geen rol van betekenis meer spelen in het commerciële gebruik van software.”

Transitionele oplossingen

In het kader van zijn SaaS-strategie vertrouwt Sage niet alleen op native publieke cloudoplossingen, maar ook op software die – bijvoorbeeld om redenen van gegevensbeveiliging – in een private cloud kan worden geëxploiteerd. Bovendien worden voor de overgangsfase naar de “cloud-native wereld” nog steeds on-premises systemen aangeboden die “cloud connected” zijn. De aanpak hierachter is dat wijdverspreide clouddiensten, bijvoorbeeld Office365 of de betaaldiensten Paypal en Stripe, standaard in de desktopoplossingen worden geïntegreerd. Gebruikers wordt de mogelijkheid geboden om extra toepassingen uit de cloud – bijvoorbeeld webwinkels – te integreren via verdere API’s. “Op deze manier stellen we gebruikers van on-premise software in staat om een soepele en geleidelijke instap in de cloud te maken”, is Zipser overtuigd. Voor de resterende on-premise software is het licentiemodel grotendeels overgeschakeld op abonnementen.