Nog maar een achtste van de 6,5 miljard euro van de DigitalPakt Schule is uitgegeven. Te weinig, volgens Lancom oprichter en CEO Ralf Koenzen. Om ervoor te zorgen dat het financieringsprogramma niet onbenut blijft, is nu een nauwkeurige analyse en leren van elkaar nodig.
Het DigitaalPakt Schule loopt eind 2024 af. Maar volgens het Handelsblatt was van de in totaal 6,5 miljard euro die de federale regering beschikbaar heeft gesteld, eind juni slechts 851 miljoen euro gebruikt.
Voor Ralf Koenzen, oprichter en CEO van netwerkleverancier Lancom, is dat te weinig: “De DigitalePakt Schule is het afgelopen half jaar in een stroomversnelling gekomen. Dat is verheugend, maar helaas nog veel te weinig. Eind juni was nog geen vier procent van de middelen van het vijf miljard basisbedrag DigitalPakt voor digitale onderwijsinfrastructuur opgevraagd. De vastlegging van middelen, d.w.z. de middelen die al vast gepland en vastgelegd zijn voor de infrastructuurprojecten, bedroeg 28 procent.”
In de praktijk betekent dit voor de oprichter: een groot deel van de leerlingen in Duitsland zal ook het nieuwe schooljaar beginnen zonder WLAN en digitaal ondersteund onderwijs. Dit komt doordat zelfs reeds aangeschafte laptops en tablets uit de aanvullende noodprogramma’s offline blijven zonder een krachtige netwerkinfrastructuur.
Ralf Koenzen, oprichter en CEO van Lancom
De tijd dringt. Want scholen die tegen eind 2024 geen digitale infrastructuur hebben opgebouwd, zullen niet langer een beroep kunnen doen op de miljardenfinanciering van de overheid. “Dit is een gemiste kans die wij ons als land en als samenleving niet kunnen veroorloven”, aldus Koenzen.
Wat nu nodig is, is een nauwkeurige analyse van de reden waarom de uitstroom van middelen tot dusver zo traag is verlopen. Een rondetafelconferentie van de federale regering, de deelstaten en vooral de schoolautoriteiten zou het nodige inzicht kunnen verschaffen en de beste praktijken en hindernissen kunnen aanwijzen. Want: “Ook al is het percentage ontnuchterend. Achter de iets minder dan vier procent van de opgeroepen fondsen gaan duizenden scholen schuil die de weg naar digitalisering al met succes hebben afgelegd. Waarom leren we niet gewoon van hen? Of een WLAN op school vanuit de cloud wordt beheerd of bijvoorbeeld door een controller wordt aangestuurd, hangt sterk af van de individuele omstandigheden, middelen en behoeften. Er is geen “one-size-fits-all” bij de digitalisering van scholen. Dit is precies wat de uitwisseling van ervaringen op basis van concrete voorbeelden van beste praktijken zo waardevol maakt”