De standaard kabelrouters van de verschillende kabelproviders hebben meestal geen goede reputatie en bieden vaak weinig functies. Met de Fritz!Box 6590 Cable biedt AVM een apparaat waarmee het internet via de antennekabel op dezelfde manier kan worden gebruikt als met DSL-apparaten van AVM. Wij laten zien waar rekening mee moet worden gehouden.
Als gebruikers hun eigen DSL-router willen gebruiken, is dat met DSL-contracten niet erg ingewikkeld. U hoeft alleen maar de toegangsgegevens voor het internet- en of telefoniecontract in het apparaat in te voeren, en nadat het apparaat met DSL is gesynchroniseerd, vindt via deze inloggegevens een verbinding met internet plaats (zie afbeelding 1).
Verbinding met internet via de antennekabel
Als er echter een aparte kabelrouter moet worden gebruikt, moet de kabelaanbieder hiervan van tevoren op de hoogte worden gebracht. In tegenstelling tot DSL is het voor internet via de antennekabel niet voldoende om de toegangsgegevens gewoon in de router in te voeren. Hier is het bovendien noodzakelijk dat de kabelaanbieder het MAC-adres van het apparaat krijgt. Dit MAC-adres is opgeslagen bij de kabelmaatschappij. Alleen dan is een verbinding met het Internet vanaf dit toestel mogelijk. De MAC-adressen zijn te vinden op een sticker op het apparaat en in de Fritz!Box-interface onder “Internet toegangsgegevens” (zie afbeelding 2).
Voor een succesvolle aansluiting moet de kabel van de aansluiting op de achterkant van de Fritz!Box worden aangesloten. Hier bevinden zich ook de aansluitingen voor de telefoons en de vier LAN-poorten. Via deze netwerkaansluitingen kan de Fritz!Box op het netwerk of op repeaters of access points worden aangesloten.
Internetprestaties controleren
Net als bij DSL Fritz!Boxen worden ook bij de Fritz!Box 6590 Cable de prestaties van de internetlijn weergegeven. Dit is te zien via “Internet-kabelinformatie”. Op het tabblad “Overzicht” wordt algemene informatie weergegeven, evenals gegevens over de frequentieband. Hier kunt u zien of de Fritz!Box succesvol is aangesloten op het kabelnetwerk. Hier wordt ook het MAC-adres weergegeven, dat nodig is voor een succesvolle verbinding met de kabelaanbieder.
Professionals kunnen via de tabbladen “Kanalen” en “Statistieken” meer informatie krijgen over de verbinding met het kabelnetwerk. Op het tabblad “Instellingen” mag niets worden gewijzigd (zie figuur 3). Soms moet de kabeltechnicus van de provider hier de startfrequentie aanpassen.
Net als bij DSL-lijnen kunt u in het gedeelte “Online Monitor” zien of de verbinding met het kabelnetwerk werkt en wat de huidige download- en uploadsnelheden zijn. Zo kan men zien of een internetlijn in principe werkt en hoe druk het op dat moment is.
DVB-C met de Fritz!Box 6590
Veel gebruikers gebruiken de kabelaansluiting niet alleen voor internet, maar ook voor kabeltelevisie. Ook hier kunnen instellingen worden gemaakt in de Fritz!Box 6590. Hiervoor staat het menu-item “DVB-C” met zijn verschillende sub-items ter beschikking (zie afbeelding 4).
In het menu-item “Live TV” wordt informatie over de programma’s weergegeven die op dat moment in het thuisnetwerk worden gebruikt. Met “Kanaalscan” kunnen kanalen van het kabelnetwerk via de Fritz!Box in het thuisnetwerk worden geïntegreerd (zie afbeelding 5). De betreffende kanaallijst kan worden bekeken via “Kanaallijst”. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen HD-, SD- en radiozenders.
Om problemen met TV-ontvangst met de Fritz!Box via de kabel op te lossen, wordt het menu-item “Spectrum” gebruikt (zie afbeelding 6).
Telefoon via kabelinternet
Naast internet en TV kunnen gebruikers ook telefoongesprekken voeren via kabelinternet. Daartoe moeten eerst de te gebruiken telefoonnummers via “Telefonie” in de Fritz!Box interface worden ingevoerd. Net als bij DSL-aansluitingen is het ook voor telefonie noodzakelijk de provider en zijn toegangsgegevens te kiezen. Alle beschikbare kabelproviders zijn beschikbaar in de webinterface.
Troubleshooting van de kabelverbinding
Als de internet- of de tv-verbinding met het kabelnetwerk niet werkt, kan een korte diagnose via de Fritz!Box licht werpen op het probleem. Het menupunt “Diagnose” helpt hierbij. Via de “Start”-knop test de Fritz!Box alle relevante functies en geeft hij problemen aan (zie figuur 7). Of de internetverbinding werkt, is echter ook te zien via het menu-item “Internet”.
Vanaf versie 6.90 van zijn Fritz!OS biedt AVM meer prestaties en veiligheid, vooral voor de nieuwere topmodellen vanaf Fritz!Box 7490/7590. Bovenal is het beheer van WLAN’s verbeterd. Deze versie is nog niet beschikbaar voor de Fritz!Box 6590 Kabel. AVM wil echter ook de functies die Fritz!OS 6.9x biedt – zoals WLAN mesh – opwaarderen voor het kabeltopmodel (zie afbeelding 8).
Naast de nieuwe functies is Fritz!OS vooral bedoeld om de stabiliteit van AVM-apparaten te verbeteren, maar ook de communicatie tussen verschillende apparaten van AVM en andere fabrikanten. Problemen met port shares in het Fritz-netwerk behoren vanaf versie 6.90 ook tot het verleden.
De focus van Fritz!OS 6.90 ligt vooral op de nieuwe WLAN mesh-functies. In deze netwerken synchroniseren de verschillende repeaters en het WLAN-toegangspunt hun instellingen met elkaar.
Als iets niet meer werkt, kunnen de fabrieksinstellingen van de Fritz!Box worden geladen. Hiermee worden alle instellingen teruggezet. De overeenkomstige optie vindt u onder “System backup” op het tabblad “Factory settings” (zie Figuur 10)
.