Wat is de Verpakkingswet (VerpackG)?

De tijd dringt. De milieugevolgen van verpakkingen kunnen niet echt onder controle worden gebracht door de VerpackVO. Een nieuwe wet moet nu een duurzame oplossing voor de toekomst bieden.

De bergen verpakkingsafval in Duitsland groeien onophoudelijk. Volgens het federaal milieuagentschap (UBA) werd alleen al in 2016 18,16 miljoen ton verpakking gegenereerd; dat is 220,5 kilogram per hoofd van de bevolking. Ter vergelijking: in de Europese Unie (EU) bedroeg de consumptie per hoofd van de bevolking in 2016 167,3 kilogram. Nu wordt de verpakkingsverordening (VerpackV) die momenteel in Duitsland van kracht is, vanaf 1 januari 2019 vervangen door de nieuwe verpakkingswet (VerpackG).

Dit verandert er als gevolg van de nieuwe verpakkingswet

Vanaf deze ingangsdatum moeten bedrijven hun verpakkingen specifieker afstemmen op ecologische aspecten. Volgens de nieuwe Verpakkingswet zal de verwijdering van verpakkingsmateriaal in de toekomst goedkoper zijn naarmate het door bedrijven gebruikte verpakkingsmateriaal milieuvriendelijker is. Bovendien zijn de ondernemingen nog steeds verplicht deel te nemen aan de desbetreffende verwijderingssystemen en kosten (hier: deelnemingsverplichting). Hoewel dit reeds deel uitmaakt van de huidige VerpackVO, wordt het nu uitgebreid tot al het verpakkingsmateriaal dat zich bij de eindverbruiker verzamelt. Uitzonderingen – zoals momenteel voor transportverpakkingen – zijn niet langer van toepassing.

Het pas ingevoerde verpakkingsregister LUCID moet voor meer transparantie zorgen

Het pas ingevoerde verpakkingsregister LUCID is een zeer belangrijke innovatie. Dit is een centrale instantie waar elk bedrijf dat verpakkingen op de markt brengt, zich moet laten registreren. Voordien kan de betrokken onderneming geen contract sluiten of sluiten met een verwijderingsbedrijf. Concreet moet LUCID ervoor zorgen dat de kosten voor de verwijdering van verpakkingen eerlijk worden verdeeld over de oorspronkelijke verkopers van de betrokken verkoopverpakkingen. In wezen moet de Verpakkingswet door middel van deze nieuwe regelgeving zorgen voor meer eerlijkheid en transparantie bij de concurrerende verwijdering van verpakkingen.

Het recyclingquotum moet tegen 2022 steeds verder worden verhoogd

Een bijkomende doelstelling van de wet, die in januari 2019 in werking treedt, is het verhogen van de recyclingquota. Met de overeenkomstige verhoging van de quota wil de wetgever een stimulans creƫren om meer recycleerbare verpakkingen op de markt te brengen. Zo moet het recyclingquotum voor kunststofverpakkingen worden verhoogd tot 63 procent in 2022. Momenteel bedraagt het quotum 36 procent. Voor glas, papier en metalen is de doelstelling 90 procent.

Verpakkingswet: wijzigingen gelden ook voor wegwerp- en herbruikbare flessen

De nieuwe Verpakkingswet breidt ook het verplichte statiegeld uit. Oorspronkelijk moest de statiegeldverplichting zorgen voor minder afval. Maar met het eenrichtingsdeposito is precies het tegenovergestelde gebeurd. Dit is vooral te wijten aan het feit dat veel consumenten het verschil niet kennen tussen statiegeld dat kan worden teruggegeven en statiegeld dat niet kan worden teruggegeven. Daarom zijn er nu strengere voorschriften voor de etikettering van schappen. Bovendien moeten drankproducenten vanaf 2019 voldoen aan een herbruikbaar quotum van 70 procent.