Er wordt gesproken over “trainer LAN” wanneer beheerders met installatiemedia van computer naar computer gaan. De druk om te innoveren nam toe in de jaren negentig, toen zij voor dit soort zaken naar olieplatforms moesten vliegen.
De markt is een optimalisator van hulpbronnen en innovator op basis van prijzen en kosten. Een voorbeeld: toen werken op afstand nog niet ingeburgerd was, moesten IT-managers voor de distributie van software op booreilanden met installatiedatadragers per helikopter worden ingevlogen – dit was zo eind jaren 90. Uit deze situatie heeft Snow Software oplossingen ontwikkeld om de programma’s op afstand te installeren en te beheren. Omdat daarbij steeds de vraag rees wat er al geïnstalleerd was en welke hardware beschikbaar was, ontwikkelde zich ook het gebied van software asset management.
Licentiebeheer en clouddiensten
Snow is een Zweeds bedrijf met hoofdkantoor in Stockholm, dat in dit land vertegenwoordigd is met een kantoor in Stuttgart. Sinds 2010 is het segment van het licentiebeheer steeds belangrijker geworden en met de triomf van SaaS – onder meer wegens de Capex-Opex-problematiek – ook het segment van de verhuursoftware. Georg Brauckmann-Berger, directeur van Snow Partner Organisation EMEA, is sinds 2015 verantwoordelijk voor het kanaal bij Snow Software en beheerde eerder de indirecte verkoop bij IBM Software Channel. De manager blikt terug: “Het is heel goed waarneembaar dat drie of vier jaar geleden hardware nog de belangrijkste kostenfactor in IT was, terwijl software zich nu heeft ontwikkeld tot uitgavenpost nummer één. Tegen deze achtergrond rijzen de vragen: Wat gebruik ik? Hoe gebruik ik het? Gebruik ik alle onderdelen van de software?” En: zijn er goedkopere versies van de software als afzonderlijke componenten worden weggelaten?
Prijsstelling
Brauckmann-Berger heeft een voorbeeld klaar: “Bij het Office-pakket rijst bijvoorbeeld de vraag in hoeverre de gebruiker naast Word ook andere componenten – Excel, PowerPoint – gebruikt en in hoeverre een abonnementsmodel bij dit gebruik winstgevend zou kunnen zijn.” Een andere casestudy: SAP heeft contracten waarbij de onderliggende licentiemetriek gebaseerd is op gebruikersrechten. Een magazijnbediende die alleen wijzigingen in documenten aanbrengt, maakt onnodige kosten als hij ook toegang heeft tot de financiële boekhouding of het invoeren van facturen. Volgens de channelmanager biedt Snow “zichtbaarheid en beheersbaarheid door duidelijk te laten zien welke bedrijfsmiddelen ik gebruik en hoe, zodat op feiten gebaseerde beslissingen kunnen worden genomen over hoe dit past in mijn bestaande contracten en in hoeverre dit kan worden geoptimaliseerd”
Maar deze overweging heeft niet alleen betrekking op software en het gebruik ervan in de context van licentiemetriek, het gaat steeds meer ook om zichtbaarheid in de gebruikte clouddiensten van de AWS-, Google-, Azure- en Oracle-omgevingen. Uiteindelijk heeft Snow het tot haar taak gemaakt om gegevens over hardware, software en diensten op afstand te leveren.
Een bijzonder aspect hiervan is de interface met ITSM-tools zoals ServiceNow met betrekking tot servicebeheer. “Stel dat een gebruiker belt en klaagt dat zijn computer niet werkt, dan voorziet Snow Software de ServiceNow-omgeving van gegevens over de gebruikte hardware en welke software er op de computer beschikbaar is”, aldus Brauckmann-Berger. Kennis over de gebruikte hardware speelt bijvoorbeeld een rol wanneer upgradekosten zouden ontstaan om een bepaalde software te gebruiken en dienovereenkomstig moeten worden ingecalculeerd.
Productportfolio en partnerprogramma
De Snow Technology Intelligence Suite omvat verschillende segmenten; tot de belangrijkste behoren die segmenten die ook de grootste rol spelen in het kanaal: Snow Licence Manager dekt het algemene licentiebeheer. Snow Optimizer voor SAP is ontworpen voor SAP-applicaties, Snow Commander bestrijkt het gebied van cloudbeheer en Snow Adoption Tracker biedt inzicht in het gebruik. De SAP-module wordt in Duitsland ontwikkeld.
Een nieuw wereldwijd partnerprogramma gaat op 1 januari 2021 van start. Er zijn drie niveaus – Certified, Expert en Elite – en bij de classificatie wordt rekening gehouden met de inkomsten, de verwezenlijking van de doelstellingen en de trainingsverbintenis.