Wanneer je aan boord van een schip in volle zee bent, zou je smartphone of gsm niet mogen werken, omdat het signaal van het cellulaire netwerk afwezig is
Begin december 2019 ontdekten Italiaanse gsm-gebruikers (zo niet alle, dan toch de overgrote meerderheid) dat buitenlandse roaming niet de enige vorm van roaming is die bestaat. Dankzij de inleiding van een procedure wegens oneerlijke handelspraktijken door de antitrustautoriteit is aan het licht gekomen dat er ook sprake is van roaming op zee.
De Autoriteit voor concurrentie en markt is namelijk van mening dat drie telefoonmaatschappijen (TIM, WindTre en Vodafone) hun gebruikers kosten in rekening hebben gebracht voor het gebruik van hun mobiele toestellen tijdens een cruise, zonder enige informatie te verstrekken of om toestemming te vragen. Tegelijkertijd houdt de antitrustautoriteit de rederijen (Grimaldi, Grandi Navi Veloci en Compagnia Italiana di Navigazione) verantwoordelijk voor het niet informeren van hun passagiers over de mogelijkheid van extra kosten voor het gebruik van hun smartphones aan boord.
Wat er dus nog moet worden begrepen is wat maritieme roaming is, hoe het werkt (en waarom maritieme roaming zo duur is) en vooral, hoe je erachter kunt komen of je mobiele telefoon al dan niet roaming op zee is. Laten we er samen achter komen.
Wat is maritieme roaming
Wanneer we ons aan boord van een schip bevinden, op volle zee en enkele kilometers van de kust, kan het zijn dat onze mobiele telefoons of smartphones niet werken. Masten en antennes van cellulaire netwerken hebben een beperkt bereik en de 3G- of 4G-signaaldekking stopt enkele tientallen kilometers uit de kust. Wanneer u meer dan 30-50 kilometer van de dichtstbijzijnde zendmast verwijderd bent, zou uw mobiele telefoon of smartphone geen signaal meer mogen ontvangen en dus niet meer mogen werken.
Dit is waar maritieme roaming om de hoek komt kijken. Met behulp van bepaalde technologieën maken grote cruiseschepen of veerboten het gebruik van mobiele apparaten mogelijk door ze aan te sluiten op een particulier cellulair netwerk, dat alleen aan boord werkt. Maritieme roaming betekent dus dat u uw mobiele telefoon kunt blijven gebruiken, ook al heeft u geen signaaldekking van uw operator, net zoals wanneer u in het buitenland bent en verbonden bent met het netwerk van een buitenlandse operator in plaats van uw eigen netwerk.
Hoe werkt maritieme roaming
Om te kunnen werken zijn voor maritieme roaming twee dingen nodig: een of meer cellulaire signaalrepeaters aan boord van het schip; en een satellietcommunicatiekanaal dat het “private” cellulaire netwerk van het schip verbindt met de infrastructuur aan de wal. Al het verkeer dat wordt gegenereerd door de mobiele telefoons aan boord van de veerboot of het cruiseschip wordt afgehandeld door dit satellietkanaal, dat fungeert als brug tussen land en open zee, zodat de communicatie nooit wordt onderbroken. De kosten van satellietcommunicatie zijn uiteraard zeer hoog en de telefoonmaatschappijen (en cruisemaatschappijen) “berekenen deze door” aan hun klanten, die zich niet altijd bewust zijn van de extra kosten van het bellen wanneer ze op zee zijn.
Hoe weet u of uw mobiele telefoon is aangesloten in maritieme roaming
Als u op zee bent, aan boord van een cruiseschip of jacht, en uw smartphone heeft een signaal en werkt volledig, dan is het (bijna) zeker dat hij is aangesloten in roaming-modus. Het kan echter gebeuren dat sommige smartphones of mobiele telefoons melden dat zij verbonden zijn met een ander netwerk dan het terrestrische netwerk. Bovenaan het scherm kan een cijferreeks verschijnen die aangeeft met welk type netwerk u verbonden bent; of de naam van het schip, waardoor het nog duidelijker wordt dat u aan het roamen bent op zee en uw toestel niet mag gebruiken.