Als je een applicatie voor Android wilt ontwikkelen moet je Debug USB installeren, een tool die je toegang geeft tot geavanceerde functies.
Voor geavanceerde communicatie met ons apparaat is er een speciale modus, het is de Debug USB optie. Door hem eenvoudigweg op de PC aan te sluiten, kunt u programma’s gebruiken die met de terminal interageren en u in staat stellen toepassingen te installeren, root-permissies in te schakelen en systeeminformatie te lezen. Laten we eens kijken wat het is en hoe het te activeren.
USB Debugging, wat het is
De term debugging komt van het proces van debugging, wat in de informatica het vinden en repareren van bugs in software betekent. De ontwikkeling van Android-toepassingen gebeurt traditioneel via Android Studio op de computer, waarna je via je smartphone moet controleren of de app naar behoren werkt, waar de code wordt uitgevoerd, tenzij je besluit de emulator te gebruiken die in het programma is opgenomen voor de ontwikkeling.
De USB Debugging-functie komt daarom op dit moment om de hoek kijken, een functie die het mogelijk maakt de smartphone aan te sluiten op de pc en de app in ontwikkeling te controleren via het gebruik van een USB-kabel. Het is een tool die ontwikkelaars nodig hebben en speciaal voor hen is, omdat het alleen verschijnt in het verborgen menu van de Ontwikkelaarsopties.
USB Debugging, waar het voor is
Laten we eens kijken waarom u USB Debugging nodig hebt: het is een specifieke functie waarmee u uw smartphone op uw pc kunt aansluiten en verschillende soorten gegevens kunt overdragen. Voor de meeste smartphones heb je hiervoor Android Debug Bridge nodig, of andere soortgelijke programma’s van verschillende merken die op dit gebied actief zijn, zoals Odin voor Samsung.
Het eerste wat je moet doen als je specifieke aspecten van de software van je smartphone wilt wijzigen, is het activeren van USB Debugging, wat de deur opent naar rooten en de hele wereld van Custom Recovery en ROM’s. Als u van plan bent een Android-toepassing te ontwikkelen, is de eerste stap het activeren van deze specifieke functie, zodat u de app op uw toestel kunt testen terwijl deze zich nog in de volledige ontwikkelingsfase bevindt.
Dit dient om onmiddellijk te zien hoe het werkt en de wijzigingen te zien die zijn aangebracht in de toepassingscode zelf. Het wordt niet aanbevolen om USB Debugging altijd actief te houden, omdat het risico voor de veiligheid van uw apparaat zeer groot is. In dit geval is het, als uw apparaat wordt gestolen, eenvoudiger om toegang te krijgen tot alle gegevens op uw terminal of om een ander besturingssysteem te installeren.
Hoe activeert u USB Debugging
Als u de optie USB Debugging wilt activeren, moet u er eerst voor zorgen dat alle stuurprogramma’s voor uw apparaat op uw pc zijn geïnstalleerd. Als alles in orde is, moet u het apparaat op de PC aansluiten en wachten tot de PC het herkent. Als alles goed gaat, kunt u het apparaat loskoppelen en verdergaan met de activering van USB Debugging.
Laten we de procedure in detail bekijken: als uw apparaat Android versie 2.3 of eerder heeft, moet u het menu Instellingen openen en op Toepassingen klikken, vervolgens moet u naar Ontwikkeling gaan en de optie USB Debugging activeren. Als de optie Ontwikkelaarsopties in het menu Instellingen staat, opent en activeert u deze en activeert u vervolgens de optie USB foutopsporing.
Als u deze optie niet kunt vinden, moet u deze op deze manier laten verschijnen, het is heel eenvoudig: open het menu Instellingen en selecteer Over het apparaat, druk vervolgens zeven keer op Build Version en ga terug naar Instellingen. Zodra u Opties voor ontwikkelaars ziet, klikt u erop en schakelt u de optie USB-debugging in.
Wat doet actieve USB-debugging?
Zodra u de optie USB-debugging hebt ingeschakeld, kunt u geavanceerde software gebruiken, zoals Eclipse, dat wordt gebruikt voor programmeren in Android, of SuperOneCLick of VRoot, die worden gebruikt om heel gemakkelijk root-rechten te verkrijgen, evenals vele andere nuttige programma’s. In de wereld van Android zijn de mogelijkheden eindeloos, je hoeft ze alleen maar te ontdekken en te gebruiken.
Zodra de terminal door de pc wordt herkend, kun je de opdrachtconsole gebruiken, een zwart venster dat je de mogelijkheid biedt om de ADB-commando’s te gebruiken die hun uitbreiding zijn zodra het mobiele apparaat op de pc is aangesloten. Geef de OK aan de popup die op het scherm van de Smartphone verschijnt bij de eerste verbinding om uw aanwezigheid te bevestigen en de PC toe te staan via commando’s te communiceren.