Omdat hij mogelijk op de hoogte was van steekpenningen in verband met aangeboden DSL-contracten, moet de Duitse baas van Metro-dochter Media Markt, Michael Rook, nu zijn functie neerleggen. Op verzoek van de aandeelhouders is hij geschorst, althans voorlopig.
De geplande imagoverandering bij Media Markt in de richting van minder “prijsgekte” wordt momenteel overschaduwd door negatieve krantenkoppen over corruptieonderzoeken. Nadat in de omgeving van Media Markt meerdere aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd, zijn er eerst personele consequenties.
Duitsland directeur geschorst
Een woordvoerster van de Media-Saturn Group heeft aan IT-BUSINESS laten weten dat de Duitsland directeur, Michael Rook, maandag op verzoek van de aandeelhouders van de Media-Saturn Group is geschorst. Dit “tot de definitieve gerechtelijke opheldering van de beschuldigingen in het kader van het vooronderzoek”.
Mogelijke regresvorderingen
“Mocht uit het verdere onderzoek van het Openbaar Ministerie blijken dat de Media-Saturn Group door de heer Rook is benadeeld, dan zullen ook civiele regresvorderingen worden onderzocht en zo nodig geldend worden gemaakt”, aldus de woordvoerster.
Corruptiebeschuldigingen
De Süddeutsche Zeitung (SZ) meldde vooraf dat er vijf arrestatiebevelen waren uitgevaardigd in verband met mogelijke smeergeldbetalingen in het Media-Markt-milieu. Een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in Augsburg formuleerde de verdenking als “bijzonder ernstige gevallen van omkoping en corruptie in zakelijke transacties”.
De anonieme brief
Op de achtergrond van het onderzoek staat een anonieme brief die in 2010 bij de onderzoeksautoriteiten is binnengekomen. Deze brief was blijkbaar afkomstig van een insider en beschreef in detail vermeende onzuivere smeergeldtransacties, aldus de SZ. In juli van dit jaar volgden grootschalige invallen op 20 verschillende locaties in de Bondsrepubliek, waaronder het hoofdkantoor van Media-Markt in Ingolstadt.
Warrants
Volgens de beschuldigingen zou er smeergeld zijn betaald voor bepaalde DSL-contracten die in de winkels van Media-Markt en Saturn zouden worden verkocht. Op hun beurt profiteerden andere betrokkenen, of liever hun bedrijven, van de miljoenenprovisies die daarop volgden. Volgens de SZ loopt er nu een onderzoek naar 19 personen. In totaal zouden vijf verdachten in voorlopige hechtenis zijn genomen, mede omdat kennelijk is geprobeerd de steekpenningen wit te wassen via onroerendgoedtransacties in de VS en via schijncontracten zonder uitvoering.
Media-Saturn werkt nauw samen met de onderzoeksautoriteiten en heeft ook accountants van KPMG opdracht gegeven tot een intern onderzoek. □