Ontdek waarom Wikipedia op 25 maart 2019 de toegang tot de site blokkeerde en je geen pagina’s laat bekijken
Wikipedia werkt niet. De gratis encyclopedie van Jimbo Wales, een van de sites met het hoogste dagelijkse verkeer ter wereld, is vanuit Italië niet bereikbaar. De startpagina van het portaal, evenals alle andere pagina’s, wordt verduisterd door een mededeling waarin de redenen worden uitgelegd voor de “lockdown” waartoe de Italiaanse gemeenschap heeft besloten.
Zoals in de afgelopen maanden en jaren is gebeurd, is Wikipedia openlijk gekant tegen de hervorming van de auteursrechtwet die het Europees Parlement morgen zou moeten bespreken en goedkeuren. De Italiaanse redacteuren van de online-encyclopedie wijzen in het bijzonder met de vinger naar de artikelen 11 en 13 van de auteurswet, die volgens hen “het web, en Wikipedia, zouden verzwakken”. Daarom worden gebruikers opgeroepen contact op te nemen met Italiaanse Europarlementariërs en hen te vragen zich uit te spreken tegen de Europese auteursrechtwet, tegen te stemmen en de goedkeuring ervan te blokkeren.
Wat zijn de artikelen 11 en 13 van de Auteurswet van de Europese Unie
Maar waarom ligt Wikipedia er op 25 maart 2019 uit? Zoals gezegd, heeft de Italiaanse gemeenschap besloten zich te verzetten tegen de artikelen 11 en 13 van de Europese hervorming van het auteursrecht. Hoewel de regelgeving niet direct betrekking heeft op de online encyclopedie, wilde de redactie toch haar stem laten horen om te voorkomen dat het web (dat onlangs 30 is geworden) zou worden verzwakt. Maar wat zijn nu precies de artikelen 11 en 13 van de Europese auteurswet? Artikel 11 van de Europese auteurswet (“Bescherming van journalistieke publicaties bij digitaal gebruik”) is bedoeld om inhoud te “verdedigen” die is geproduceerd door in de oude wereld gevestigde kranten en nieuwsportalen. Als de hervorming definitief wordt goedgekeurd, moeten alle nieuwsaggregatorportalen (sites die nieuws verzamelen en catalogiseren, zoals Google News) “eerlijke en billijke” vergoedingen betalen aan uitgevers. Het gerucht gaat dat, als het artikel ongewijzigd zou worden aangenomen, Google News in Europa zou worden gesloten.
Artikel 13 van de Europese auteurswet (“Gebruik van beschermde inhoud door aanbieders van diensten van de informatiemaatschappij die grote hoeveelheden door gebruikers geüploade werken en ander materiaal opslaan en toegankelijk maken”) heeft betrekking op portaalsites die door gebruikers gegenereerde inhoud (user-generated content) exploiteren, waarbij zij “hoofdelijk” aansprakelijk worden gesteld in geval van publicatie van inhoud die inbreuk maakt op het auteursrecht. Om deze reden zouden portalen zoals YouTube (of blogs van welke aard dan ook) een preventieve controle moeten uitvoeren van alle inhoud die op hun platform wordt geüpload, om te voorkomen dat zij voortdurend worden opgeroepen om zich voor de rechter te verdedigen.
Wat te doen wanneer Wikipedia onbereikbaar is
De blokkade heeft, zoals vermeld, alleen betrekking op de Italiaanse versie van Wikipedia, terwijl de andere versies wel vanuit Italië kunnen worden bereikt en gelezen. Als u enige kennis van vreemde talen hebt, kunt u naar de startpagina van de gratis encyclopedie gaan (www.wikipedia.org) en ervoor kiezen de pagina in het Engels, Spaans, Duits, Frans of een andere taal te bezoeken en te zoeken naar het artikel of lemma dat u interesseert.
Of u kunt ervoor kiezen een alternatieve online-encyclopedie voor Wikipedia te bezoeken. Zoals we hebben gezien, zijn er verschillende online, met een mate van betrouwbaarheid die vergelijkbaar is met die van het door Jimbo Wales opgezette project.